תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב: המדריך המלא

נפילה ברחוב עקב מפגע או ליקוי בתשתיות העירוניות יכולה להיות חוויה כואבת ומתסכלת, פיזית ונפשית. במקרים רבים נפגעים אינם מודעים לאפשרות של הגשת תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב. עם זאת, חשוב לדעת שזוהי זכותם החוקית. לפניכם מידע מקיף להגשת תביעה נגד העירייה בגין נפילה ברחוב. נפרט את התנאים הנדרשים ואת הצעדים הראשונים שיש לנקוט, ונסביר את תהליך התביעה. כל הפרטים לפניכם!

מתי ניתן להגיש תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב?

סוגי מפגעים ברחוב שבגינם ניתן לתבוע את העירייה

כשאדם נופל ברחוב עקב מפגע כלשהו ונפצע, הוא עשוי להיות זכאי להגיש תביעה נגד העירייה האחראית על תחזוקת הרחוב. יש סוגים שונים של מפגעים שבגינם ניתן להגיש תביעה, כגון בורות ושקעים במדרכה, מכסי ביוב חסרים או פגומים, ריצוף לקוי, מהמורות, עמודים או מתקנים שבולטים לתוך המדרכה ועוד. כל אלה עלולים להיות מסוכנים ולגרום לעוברי אורח למעוד וליפול.

בהקשר זה, חשוב להבין כי לרשויות המקומיות יש אחריות וחובה לדאוג לתחזוקה נאותה של הרחובות והמדרכות בתחומן, כדי למנוע סיכונים ולספק סביבה בטוחה עבור הציבור. במקרים רבים, כאשר עו"ד רשויות מקומיות בודק את נסיבות התאונה, מתברר שהיה פגם או מפגע מסוכן שהעירייה התרשלה בתיקונו או באזהרת הציבור מפניו, ולכן ניתן לראות בה אחראית לנפילה וחייבת בפיצוי הנפגע.

תנאים להגשת תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב

כדי שניתן יהיה להגיש בהצלחה תביעת נזיקין נגד העירייה בגין נפילה עקב מפגע ברחוב, צריכים להתקיים מספר תנאים בסיסיים:

  • הנפילה אירעה עקב מפגע או ליקוי מסוכן שנמצא בשטח שבאחריות העירייה
  • המפגע היווה סיכון בטיחותי ממשי לעוברי אורח
  • העירייה ידעה על המפגע או שהיה עליה לדעת עליו ולפעול לתיקונו, אך היא התרשלה ולא עשתה זאת
  • התובע אכן נפל ונפגע עקב אותו מפגע, ויש לו הוכחות לכך

צעדים ראשונים שיש לבצע לאחר נפילה ברחוב

תיעוד האירוע והפציעה

לאחר שאירעה נפילה ברחוב עקב מפגע כלשהו, הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לתעד את זירת האירוע ואת הפציעה. מומלץ לצלם במצלמת הסמארטפון את המפגע שגרם לנפילה מזוויות שונות, כך שיהיה ברור שמדובר במפגע מסוכן. כמו כן, חשוב לתעד בצילום את הפציעות שנגרמו, כגון שריטות, חבלות, פצעים פתוחים וכד'. תמונות אלו יהוו ראיות חשובות בהמשך לצורך הוכחת הקשר בין המפגע לנפילה ולפציעה.

נוסף על התיעוד החזותי, רצוי גם לרשום בהקדם האפשרי את פרטי האירוע – תאריך, שעה, מיקום מדויק, תיאור המפגע והנסיבות, וכן אם היו עדים לנפילה לבקש מהם את פרטי הקשר.

דיווח לעירייה על המפגע ברחוב

גם אם בשלב הראשוני אין בכוונתכם להגיש תביעה, אלא רק לקבל טיפול רפואי ולהחלים, עדיין מומלץ לדווח לעירייה על המפגע שגרם לנפילה. דיווח כזה הוא חיוני כדי שהעירייה תהיה מודעת לליקוי הבטיחותי ותפעל לתיקונו בהקדם, למען שלום הציבור.

את הדיווח ניתן לבצע בכמה דרכים – בטלפון למוקד העירוני, במייל, או דרך טופס מקוון באתר העירייה. מומלץ לתעד גם את עצם הדיווח (מספר פניה, מועד, תוכן) כדי שאפשר יהיה להוכיח בעתיד שהעירייה ידעה על המפגע.

 

תביעה נגד העירייה נפילה ברחוב

 

פנייה לקבלת טיפול רפואי

אם נגרמה פציעה כלשהי כתוצאה מהנפילה, גם אם היא נראית קלה, יש לפנות בהקדם לקבלת טיפול רפואי מתאים. זאת גם כדי למנוע הידרדרות במצב הרפואי, וגם כדי שתהיה תיעוד רפואי מוסמך של הנזק הגופני שנגרם מהנפילה.

בהתאם לחומרת הפגיעה, ייתכן שיהיה צורך בבדיקה אצל רופא משפחה, או בפנייה לחדר מיון להערכה מעמיקה יותר. בכל מקרה, שמרו את כל המסמכים הרפואיים, אבחנות, תרופות שניתנו, אישורי מחלה וכד', כדי שניתן יהיה להשתמש בהם כראיות התומכות בתביעה.

תהליך הגשת תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב

איסוף ראיות ומסמכים תומכים

כדי להגיש תביעת נזיקין נגד העירייה בגין נפילה עקב מפגע ברחוב, יש לאסוף את כל הראיות והמסמכים הרלוונטיים שיתמכו בתביעה. בין היתר, מדובר בתיעוד ובצילומים של המפגע ושל הפציעות שנגרמו, דו"חות רפואיים המתארים את הנזקים הגופניים והנפשיים, חוות דעת מומחים, קבלות על הוצאות רפואיות ונסיעות, אישורים על ימי מחלה ואובדן ימי עבודה, עדויות של עדי ראייה ועוד.

איסוף הראיות כבר בשלב מוקדם חשוב מאוד כדי לבסס את התביעה, שכן חלק מהן עלולות להיעלם עם הזמן.

בחירת עורך דין מתאים

מומלץ מאוד לפנות לעורך דין בעל ניסיון וידע בתחום התביעות נגד רשויות מקומיות, שידע להעריך את סיכויי התביעה, לכמת את הפיצויים המגיעים ולנהל את ההליך המשפטי בצורה הטובה ביותר לטובת התובע.

הגשת כתב תביעה לבית המשפט

לאחר איסוף כל החומרים הנדרשים, עורך הדין יגיש בשמכם כתב תביעה מפורט לבית המשפט. בשונה מתהליך של עתירה מנהלית, שמתאים יותר לתקיפת החלטות מנהליות של הרשות, תביעת נזיקין בגין נפילה ברחוב מוגשת כתביעה אזרחית רגילה. בכתב התביעה יפורטו כל העובדות, הטענות המשפטיות, הראיות התומכות והסכום הנתבע מהרשות המקומית. על פי רוב, תביעות אלו יוגשו לבית משפט השלום או לבית המשפט המחוזי, בהתאם לסכום התביעה וסמכות השיפוט. התביעה תומצא לעירייה הרלוונטית, והיא תידרש להגיש כתב הגנה בתוך פרק זמן נתון.

מהלך ההתדיינות המשפטית מול העירייה

לאחר הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה, ייערכו הליכים מקדמיים כמו חקירות, שאלונים והעברת מסמכים בין הצדדים. לעיתים העירייה תנסה להגיע להסדר פשרה מחוץ לכותלי בית המשפט, אך אם לא תושג פשרה התיק ימשיך להתברר בפני השופט, עד למתן פסק דין. במהלך המשפט עצמו יישמעו עדויות של התובע והנתבעת, יוצגו הראיות וחוות דעת מומחים, והשופט יכריע בסוגיות השנויות במחלוקת, כגון אחריות העירייה, היקף הנזק והפיצוי הראוי.

לסיכום

הגשת תביעה נגד העירייה על נפילה ברחוב היא זכות חשובה של האזרח, המאפשרת לו לקבל פיצוי על נזקים שנגרמו עקב רשלנות עירונית. אמנם התהליך עשוי להיות מורכב ומאתגר, אך עם תיעוד נאות, ייעוץ משפטי מקצועי, ונחישות, ניתן להגיע לתוצאות חיוביות. חשוב לזכור כי מעבר לפיצוי האישי, תביעות אלו מסייעות לשפר את בטיחות המרחב הציבורי עבור כלל התושבים. אם נפגעתם מנפילה ברחוב, אל תהססו לפעול למיצוי זכויותיכם ולדרוש את הפיצוי המגיע לכם באמצעות תביעה נגד העירייה.