אנחנו מניחים שלא פעם יצא לכם לשמוע את המונח נוטריון או אפילו לשכור את שירותיו, מבלי שהבנתם מה התפקיד שלו. במאמר הבא ננסה לעשות לכם קצת סדר בבלגן ונסביר מיהו נוטריון, מה ההבדל בין נוטריון לעורך דין, מה הסמכויות שלו ואיך בוחרים נוטריון מקצועי ואמין.
מהו נוטריון?
נוטריון הוא עורך דין בעל התמחות ספציפית המאפשרת לו להעניק שירותים נוטריונים שונים עליהם נתמקד בסעיף הבא, בין השאר תרגום מסמכים משפטיים, אימות חתימה על מסמכים, עריכת צוואה, עריכת ייפוי כוח ועוד. נוטריון הוא עורך דין בעל גיליון התנהגות נקי, כזה שיש לו 10 שנות וותק בתחום עריכת הדין ושעבר קורס השתלמות בן 8 שעות כפי שהחוק דורש. כאן תוכלו למצוא מידע באתר נוטריון ועל הסמכויות שלו.
מה הסמכויות של הנוטריון?
הסמכות הראשית והחשובה ביותר של הנוטריון היא אימות חתימה על מסמך, כאשר הדבר בא לידי ביטוי ברוב המקרים באימות חתימה על חוזים, כמו חוזה מכירה של דירה. בנוסף, נוטריון מוסמך לקבוע שאדם כזה או אחר הוא אכן בין החיים ולהפיק אישור רשמי לגורם המבקש, כאשר הדבר נפוץ במיוחד במקרים בהם יש להמציא אישור חיים לטובת קבלת פיצויים מגרמניה עבור ניצולי שואה.
כמו כן, בסמכותו של הנוטריון לאשר הסכם ממון שנחתם בין בני זוג שעדיין לא התחתנו או לא מעוניינים להתחתן. במקרים בהם הנוטריון מדבר שתי שפות ויותר, הוא מוסמך גם לתרגם מסמכים משפטיים מקוריים או לאמת מסמכים מתורגמים שנמסרו אליו לבדיקה.
מה ההבדל בין נוטריון לעורך דין?
לפני שנעמוד על ההבדל בין עורך דין לנוטריון, חשוב לנו לציין לפני כן שכל נוטריון חייב להיות עורך דין. עם זאת, לא כל עורכי הדין הם נוטריונים ולמעשה מדובר בהכשרה ייחודית של עורך דין בדרכו להפוך לנוטריון. עליו להיות בעל ניסיון של 10 שנים בתחום עריכת הדין. רק לאחר מכן הוא יכול להגיש בקשה על מנת לעסוק כנוטריון ולעבור במקביל הכשרה מיוחדת לתפקיד. במידה והוא יעבור את ההכשרה והבקשה שלו תתקבל, הוא יוכל להירשם כנוטריון מין המניין.
מתי תצטרכו נוטריון?
אמנם הסמכויות של הנוטריון רבות, אך סביר להניח שתצטרכו את שירותיו במקרים כמו תרגום מסמכים לצורך הגשת בקשה לאזרחות, תרגום מסמכים רפואיים, נתינת תוקף משפטי עבור מסמכים חשובים כמו הסכמי ייפוי כוח (וכאן דרכים יעילות להגשת מסמכים), הסכמי מכר ואפילו צוואות. לדוגמא, לפני שאתם רוכשים דירה חדשה, תצטרכו לגשת לנוטריון על מנת שיחתום לכם על מסמך המאשר את זהותכם ונותן תוקף להסכם המכר בינכם ובים המוכר.
כך תבחרו נוטריון מקצועי ואמין
חשוב לוודא שהנוטריון שלכם מחזיק ברישיון בתוקף וכזה שמוכר ופעיל בישראל. בנוסף, מומלץ מאד לוודא שלנוטריון שלכם יש מספיק ניסיון בתחום, במיוחד בתחום הספציפי שבגינו אתם מבקשים את שירותיו.
לפני שאתם ממהרים לסגור עם הנוטריון, אנחנו ממליצים לכם קרוא את כל חוות הדעת וההמלצות עליו. חשוב לציין, הנוטריון צריך להחזיק בגיליון התנהגות נקי ולהוכיח שהוא בעל עבר נקי ללא הרשאות. הדבר האחרון שאתם צריכים לבדוק לפני שאתם סוגרים עם נוטריון זה שכר הטרחה שהוא נוהג לגבות בגין העבודה שלו. שכר הטרחה של הנוטריונים מעוגן בחוק והם לא יכולים לדרוש יותר ממה שהחוק מתיר.
לסיכום, אין ספק שלנוטריון יש סמכויות משמעותיות ביותר בכל הקשור לאימות מסמכים משפטיים ותרגום שלהם. בחירה נכונה של נוטריון מקצועי ואמין תהפוך את המשימה שלכם לפשוטה יותר תוך הרגשה שיש לכם על מי לסמוך.