אל תשליכני לעת זקנה: חקיקה בנושא הזנחת מושגחים

חקיקה בנושא הזנחת מושגחים

חוק העונשין קובע כי משגיח שהפר את חובתו לגבי דאגה לרווחתו של קשיש חשוף לזמן ממושך בכלא נוסף לקנס כספי. מה חשוב לדעת אודות החוק שנועד להגן על הקשישים? להלן הפרטים.

חוק העונשין בנגוע לקשישים: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

אוכלוסיית הקשישים במדינת ישראל נחשבת לאחת האוכלוסיות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר. לצערנו, אנו שומעים לא מעט בתקשורת אודות מטפלים ושמגיחים שפרו את חובת הזהירות ולמעשה גרמו לנזקים כבדים לקשישים בעקבות אי השגחה נאותה ולעיתים אפילו אלימות. יותר ויותר משפחות מחליטות להתקין מצלמות כמו גם לבחון את מצבו של הקשיש הסיעודי, בעקבות אותם מקרים. עם זאת, רבים אינם מודעים לעובדה כי הזנחה של קשישים היא הפרה של פקודת העונשין. בתי המשפט נוטים לפסוק לטובת התובעים ולמעשה לנסות להרתיע את ציבור המטפלים מפני רשלנות, וזאת כחלק מהידיעה כי לקשישים סיעודיים מגיע לקבל את כל התנאים למען רווחתם ואיכות חייהם.

חוקים למען הגנת קשישים

הזנחה של אדם קשיש בעיניי החוק היא מורכבת להגדרה מאחר והיא תלויה בערכים כמו גם תפיסות לגבי מצבו של הקשיש. לא פעם כאשר מגישים תביעה נגד אדם בעקבות הזנחה, בית המשפט יכול לפסוק כי מדובר בטעות בשיקול הדעת ולא בכוונת זדון. עם זאת, במהלך השנים החל המחוקק לקחת בחשבון את הנושא של הזנחה של קשישים ובהתאם לכך חוקקו חוקים שונים שנועדו להגן על קשישים מפני הזנחה אולם החוקים מתייחסים גם לאוכלוסיות פגיעות נוספות, כמו ילדים. כך לדוגמה, חוק האפוטרופוס (1962) חוק כי בעקבות לקות נפשית או חוסר יכולת של הקשיש לתפקד ימונה בעבורו אפוטרופוס שיגן על זכותו וידאג לרווחתו, בהתאם לשיקול דעתו ועם שימת דגש על הגנה בעקבות ירידה ביכולת התפקודית והקוגניטיבית. על המינוי של האפוטרופוס (במידה ואין בן משפחה שמתנדב לעשות זאת) אמון עובד סוציאלי שתפקידו הוא למצוא אדם שיבצע את התפקיד תוך מתן תסקיר לבית המשפט לגבי הליך המינוי.

עובדים סוציאליים: חלק מהותי משרשרת ההגנה על קשישים כמו גם ילדים

עובדים סוציאליים מהווים גם הם רשת הגנה מפני הזנחה של קשישים, וזאת לאור חובתם להגיע לביקור כמו גם לוודא כי קשישים מקבלים את הטיפול המגיע להם כפי שקבע בית המשפט. נוסף לכך, חוק ההגנה על חוסים (1996) הוא חוק המיועד לדאוג לכל אדם מעל גיל 14 שאינו יכול לעשות זאת בעצמו. מדובר בחוק היחיד שמגדיר אדם קשיש כאדם שלא מסוגל לדאוג לעצמו בעקבות מצבו וגילו, ולכן החוק עצמו מתייחס לעובדים סוציאליים כגורמי מקצוע עם סמכויות נרחבות לצורך הגנה על חוסים, קרי קשישים. החוק אגב מחייב כל אדם שיודע ביודעין על קשיש שנפגע לדווח לרשויות, ולכן אם אתם מודעים למקרה כזה חשוב לפנות ולהגיש תלונה לטובת שלומו של הקשיש ולצורך הימנעות ממקרים קשים שבהם התגלה כי קשישים הופקו לחלוטין בידי אנשים זרים או אפילו קרובים שלא דאגו לשלומם.

לסיכום, הנושא של הזנחת מושגחים (בין אם מדובר בקשישים ובין אם מדובר בילדים) הינו נושא חשוב בכל חברה ובוודאי בחברה הישראלית שחרטה על דגלה את המשפט "אל תשליכני לעת זקנה". מדובר במשפט אלמותי שמשקף בצורה מדויקת את היחס המגיע לקשישים כמו גם ילדים שהינם אוכלוסיות בסיכון כמו גם אוכלוסיות שלא פעם מוצאות עצמן בסיטואציות מורכבות שהמחוקק נדרש להתייחס. בכל מקרה שבו אתם חשופים למקרה כזה, פנו לקבלת סיוע ובדקו בעת הצורך היבטים משפטיים לצורך הבאתם לדין של האחראים להזנחה.