קיבלתם אחוזי נכות? ייתכן שאתם זכאים להחזרי מס!

החזרי מס הם תחום רחב למדי, ואנשים רבים אינם מודעים לזכויות שלהם ועלולים לפספס החזרי מס היכולים להגיע לגובה אלפי שקלים מדי שנה. כדי לקבל את מלוא החזר המס שמגיע לכם, חשוב להיות מודעים לכל ההזדמנויות העומדות לפניכם. אחת ההזדמנויות הבולטות להחזר מס (ולפני כן להקלות במס) היא במצב שבו מוגדרים לכם אחוזי נכות. מה זה אומר בפועל? כל המידע שאתם צריכים בנושא נמצא במאמר שלפניכם.

פטור עקב נכות – הבסיס להחזרים

אנשים מוגדרים נכים יכולים להיות זכאים לפטור ממס. עניין הנכות היא נושא מורכב למדי ושונה ממקרה למקרה, ובהתאם לכך המדינה יכולה לתת הקלות בסדר גודל כזה או אחר. ההקלות האלו יכולות יסייע מבחינה כספית לרבים, בייחוד במקרים שבהם הנכות היא מצב המשפיע על יכולת ההשתכרות של האדם. כיצד מממשים את ההטבות האלה? אתר המרכז להחזרי מס מרחיב על השאלה איך מגישים בקשה להחזרי מס לנכים ועל נושאים נוספים, ובמאמר שכאן תוכלו לקרוא את עיקר הדברים. אך לפני הגשת הבקשה, יש צורך שהמדינה תכיר במצב הנכות. כיצד זה קורה?

הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח הלאומי

כדי להכיר בנכות, נדרשת הופעה לפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח הלאומי. הוועדה קובעת אחוזי נכות, וחשוב לשים לב שקביעה זו היא זמנית – לתקופה מוגדרת בלבד. פטור ממס הכנסה מגיע בכמה מקרים: אם הוגדרה נכות רפואית ברמה של 100% לגבי ליקוי אחד ספציפי, אם הוגדרה נכות משוקללת של מעל ל-90% אך לצמיתות, או במקרה של נכות בגובה 90% לתקופה של יותר מ-185 יום.

 

 

כיצד מבקשים פטור?

את הבקשה לפטור אפשר להגיש בסניפי רשות המיסים או לשלוח בדואר, אך כיום יש גם אפשרות נוספת שהיא כמובן נוחה במיוחד – לפנות דרך אתר רשות המיסים, בעמוד הייעודי לבקשות אלו. הגשת הבקשה כרוכה בתשלום אגרה של 659 ש"ח. זוהי אגרה גבוהה יחסית, משום שהיא מיועדת למעשה עבור מימון הוועדה הרפואית, שהיא ועדה המורכבת מכמה אנשי מקצוע. לאחר שתקבלו את החלטת הוועדה (אמורה להגיע בתוך 60 יום) אפשר לערער עליה אם אתם לא מרוצים ממנה. אם ההחלטה בסדר מבחינתכם, יש עוד שלב בירוקרטי קטן אך חשוב – החלטת הוועדה לא מובילה לעדכון אוטומטי של המצב אצל רשות המיסים, אלא אתם צריכים להעביר אותה לידיעת הרשות. אם אתם עצמאים, תוכלו לעשות זאת באמצעות צירופה לדו"ח השנתי לרשות המיסים. אם אתם שכירים, באמצעות העברתה למעסיק (שאצלו הנהלת החשבונות תטפל בכך).

אז מה לגבי ההחזר?

עד כאן דיברנו על פטור ממס. מה לגבי החזרי מס לבעלי נכויות? יש מצבים שבהם לאורך השנה משתנה הסטטוס של האדם באופן המשפיע על המיסים שהוא צריך לשלם, אך רשויות המס לא עודכנו בכך עדיין. כך קורה למשל כשמקבלים פטור ממס עקב נכות, אך הרשויות לא יודעות עליו וגובות יותר מדי מס. במקרה כזה אפשר לבקש החזרים ולממש את הזכויות שלכם. חשוב לציין שאפשר לבקש החזרים כאלו גם רטרואקטיבית עד 6 שנים אחורה – פרק זמן ארוך מאוד, היוצר מצב של החזרים בסכומים של אלפי שקלים. את בקשת ההחזר מגישים גם כן באמצעות טופס מתאים – טופס 135. לטופס מצרפים מידע על ההכנסות (תלושי שכר או דו"ח שנתי לעצמאי) ועל מצב הנכות (החלטת הוועדה הרפואית). במקרה של בקשת החזר מס רטרואקטיבית, מגישים בקשה לגבי כל שנת מס בנפרד.

לסיכום

כמו לגבי כל שינוי בסטטוס שלכם, גם לגבי אחוזי נכות חשוב ומומלץ להבין את מלוא המשמעויות וההשלכות שיש לכך. ייתכן שתהיו זכאים להחזרי מס בגלל הסטטוס הזה, וחשוב שתפעלו בנושא כדי לקבל בחזרה את הכסף המגיע לכם.