רובינו מתייחסים בשלוות נפש לכל מה שנוגע לזכויות הבסיסיות שלנו, וטוב שכך. עם זאת, מדי פעם טוב לעצור כדי לוודא שהזכויות שמגיעות לנו מתוקף היותנו בני אנוש אכן מכובדות. אז מה נכלל תחת ההגדרה של זכויות בסיסיות, מהן בדיוק כוללות ומה ניתן לעשות אם חושבים שהזכויות אינן נשמרות? להלן מידע חשוב עבור כל אחד ואחת.
מעט היסטוריה
בעידן של היום נראה שמאז ומעולם אנשים נולדו עם זכויות בסיסיות, אך לא תמיד היה זה כך. המושג נתבע ע"י הפילוסוף ג'ון לוק ומצא את דרכו לתוך הצהרת העצמאות של ארצות הברית ע"י המדינאי תומאס ג'פרסון. לזכויות אלו נוספו בשלב יותר מאוחר מגוון תוספות, כגון חופש הביטוי, חופש ההתאגדות, חופש תנועה וכדומה. אם נבקש לתמצת את מהות הרעיון, נציין שמכורח האנושיות שלנו, כל אחד מחזיק במערכת זכויות בסיסיות שמוסכמות ע"י כולם ושלא ניתן לשלול אותן. זכויות אלו דורשות מהשלטון להגן עליהן ובמקביל להימנע מפעולות שייפגעו בהן. מכאן שאם חושבים שזכות כזו או אחרת הופרה, בהכרח ישנה עילה להגשת תביעה. ייעוץ משפטי באינטרנט עשוי להוות נקודת פתיחה מבטיחה. כנסו לאתר "ליגל איט" לקבלת ייעוץ מוכוון, וזאת באמצעות שירותי און ליין יעילים ומוכחים.
פירוט אודות זכויות בסיסיות
חופש תנועה – יכולת לנוע ממקום למקום ללא הגבלה, בתוך ומחוץ למדינה.
חופש דת – כל אדם חופשי לבחור לאיזו דת להשתייך. חופשי לבחור האם לקיים את מנהגי הדת ואף כל אדם זכאי ליהנות מסך הזכויות שניתנות מטעם המדינה, ללא קשר להשתייכות/חוסר השתייכות לדת.
חופש עיסוק – כל אדם רשאי לעסוק בכול עיסוק רצוי. מכאן שכל אדם רשאי להשתייך לכל מעמד חברתי ולהגשים כל שאיפה תעסוקתית.
חופש הביטוי – אחת מהזכויות היותר פרוצות. מצד אחד חופש הביטוי מאפשר לכל אדם להביע את דעתו ללא הגבלה ובמגוון דרכים. מצד שני, יש התבטאויות שאינן מקובלות, למשל הסתה לרצח.
הזכות לפרטיות – זכותו של כל אדם לקבל מרחב פרטי – פיזי או וירטואלי, מתוך הבנה שיש נושאים שאינם יכולים להיות מפורסמים ללא הסכמה מפורשת.
החופש להפגין – הפגנה מהווה כלי חשוב עבור הבעת תמיכה/מחאה. מדובר בהמשך טבעי לחופש הביטוי וההתארגנות.
חופש הדעה והמחשבה – זכות להחזיק בדעות ייחודיות או בהשקפה שונה. עם זאת, יש להבדיל בין החופש להחזיק במחשבה לבין החופש לממש את אותה מחשבה.
הזכות להליך הוגן – זכות שניתנת לכל אחד ללא תלות בדבר. הרעיון האו שאם הרשות השלטונית פועלת בכוח כלפי הפרט, היא מחויבת לקיים הליך הוגן, כזה שבין היתר יצדיק את נקיטת האמצעים.
הזכות לביטחון אישי – אחת מהזכויות היותר בסיסיות. כאן בין היתר נכנסים האלמנטים הבאים: הימנעות מעינויים, הימנעות מקבלת טיפול רפואי שאינו רצוי, הימנעות ממעצר שרירותי וכדומה.
תפקידה של מערכת המשפט
למראית עין הזכויות שציינו ברורות ומתבקשות, אך מצד שני החיים מוכיחים שלא פעם זכות בסיסית אכן נפגעת ונרמסת. זה יכול לקרות בגין היבט רפואי, התבטאות אישית, פרסום תמונה ללא מתן הסכמה וכדומה. מכאן שאם חושבים שזכות בסיסית נפגעה, טוב לדעת שמערכת החוק ניצבת לצדנו, ואף קיימים לא מעט תקדימים שמסייעים לקצר הליכים. לבסוף נציין שאם לפני עשרות שנים זכויות בסיסיות נרמסו בידי אנשים שחשבו שהם מעל לאחרים, הרי שכיום אין זה אפשרי. מעבר לכך, טוב לדעת שכל הגשת תביעה בעניין מעלה את הנושא לסדר היום ומסייעת לעגן את הזכויות הכה בסיסיות וחשובות. מסקנה? בעת פגיעה בזכויות יסוד, חשוב לפעול לא רק עבור עצמנו, אלא גם לטובת הכלל.