התמודדות עם לחץ וחרדה היא מנת חלקם של רבים מאיתנו. עם זאת, לא מדובר בגזרת גורל אלא ניתן להתגבר על הקושי הנפשי במספר דרכים וטכניקות. מהן? להלן סקירה מיוחדת בנושא.
התמודדות עם חרדות: כך תוכלו להתגבר על הקשיים ולהשיב לעצמכם את החוזק הנפשי
מעבר להשלכות הבריאותיות, לשנה האחרונה הייתה השפעה ממשית על איכות החיים של רבים מאיתנו, וזאת כתוצאה מהופעתו של נגיף הקורונה שגרם לזינוק של עשרות אחוזים בפניות של מבוגרים כמו גם ילדים למוקדי הסיוע הנפשי. אומנם הקורונה כבר די מאחורינו אולם ניתן לומר כי בזכותה רבים מאיתנו מבינים את מה שרבים חווים – חרדות שמשתלטות על המחשבות ובהתאם לכך גורמות לקשיים בכל תחומי החיים, החל מהעבודה ועד לניהול חיי משפחה. צריך להבין כי אלו אשר סובלים מחרדות מתמודדים עם לחץ שנועד להשיב את השליטה מבחינה קוגניטיבית כמו גם התנהגותית, וככל שלא מצליחים לקבל שליטה כך נוצר חוסר איזון שמשפיע על היכולת לקבלת החלטות, להשתלב בחברה ולהסתגלות למצב החדש. התמודדות עם התופעה היא חשובה מאין כמותה וזאת בשל העובדה כי הסובלים מחרדה מדווחים על בעיות בריאותיות, מתח ודיכאון. ככל שהחרדות משתלטות על החיים כך נוצר קושי ממשי להתגבר, ולכן התמודדות עם הקושי הנפשי יכולה להתבצע במספר דרכים:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול CBT זוכה בשנים האחרונות לתגובות נלהבות, ולא בכדי. מדובר בטיפול ממוקד (בין 7-10 מפגשים) ובמסגרתו בוחנים את דפוסי ההתנהגות ואת מקור החרדה, מתוך מטרה לקבל שליטה מחודשת על המחשבות ועל דרכי הפעולה. מדובר בטיפול שנועד במיוחד בעבור סובלים מחרדה והוא מאפשר לכם לקבל כלים שבמסגרתם תוכלו להתמודד בצורה מיטבית עם החרדה, במקום להרגיש שהיא "משתלטת" על המחשבות והתגובות שלכם.
מה מגיע לי?
המדינה מכירה באנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים או טראומות ומסייעת להם במענק טיפולים מסובסדים. יש הבדל בין סוגי ההתמודדויות, אך בדרך כלל, ניתן לפנות לקופות החולים ולהזמין תור לפסיכולוג. בחלק מהמקרים הביטוח הלאומי יצטרך להיות מעורב בעניין ולהכיר במטופל כמתמודד נפש כדי לקבל את הטיפול. בכל מקרה, מומלץ לפנות לקופות החולים ולבקש מידע על טיפולים למתמודדים עם קשיים נפשיים ולאפשרויות הסבסוד האפשריות.
מה עוד אפשר לעשות כדי להתמודד עם הקושי?
התנסות בפעילות חדשה
התנסות בפעילות חדשה מכל סוג יכולה לחולל פלאים. למעשה, דווקא דרך פעילות חדשה כמו סדנה או חוג ניתן ליצור ריענון בשגרת החיים ואף לפתח קשרים חדשים. ככל שאנו מעסיקים את עצמנו יותר בפעילות כך היכולת לשלוט על המחשבות והחרדות עולה, ועל כן אל תחששו לקחת על עצמכם פרויקט חדש או התנסות שיכולה להוביל בסופו של דבר להרעיף אהבה כלפי אחרים וכלפי עצמנו במיוחד.
תרגול מדיטציה
שורה של מחקרים מצאו כי תרגול מדיטציה באופן קבוע יכול להפחית באופן משמעותי את עוצמת החרדה. אם זו הפעם הראשונה שאתם מתרגלים, רצוי להקציב לעצמכם זמן קצר לטובת האזנה ולהגביר עם הזמן את היכולת להתרכז במדיטציה עצמה, בין אם אתם במיטה עם עצמכם או בחיק הטבע. ברשתות החברתיות כמו גם ביוטיוב ניתן להאזין בחינם למגוון עצום של מדיטציות בנושאים שונים, החל מחיזוק התת מודע ועד הירדמות מהירה. התנסו במספר מדיטציות עד אשר תרגישו כי אתם מצליחים לפקס את עצמכם ולנקות את הראש מהמחשבות טורדניות. על רקע תקופת הקורונה עלה הצורך לתרגל מדיטציה, ולכן תמצאו ברשת הרבה מאמרים וסרטונים בנושא.
תרגול יוגה
יוגה מהווה דרך מצוינת להרגיע את המחשבות ואת הגוף, וזאת בשל העובדה כי מדובר בתרגול המבוסס על נשימות ויציבה. מדובר בטכניקה מצוינת לקחת הפסקה מקצב החיים הקדחתני ופשוט להתרכז בעצמכם, כל זאת מתוך מטרה ליצור איזון ויכולת אמיתית להימנע מהסחות דעת בדמות החרדות שמובילות לקושי נפשי אדיר.
חשיבה חיובית
חשיבה חיובית היא חלק משמעותי מאוד בתהליך של יצירת שינוי בחיים, כולל התגברות על קושי נפשי. ישנם לא מעט פודקאסטים המשתייכים לז'אנר של חשיבה חיובית כמו חושבים טוב, כאשר בכל תוכנית מתארח מומחה לתחום שמעניק לכם את היכולת לקבל כלים וללמוד יותר על חשיבה חיובית באמצעות תרגולים שכל אחד יכול לבצע. כך לדוגמה, רשמו לעצמכם בכל יום שלשוה דברים טובים שאתם מודים עליהם. דרך הכרת הטוב תוכלו ליצור פעילות חיובית המונעת מהחרדות להיכנס ולהשפיע עליכם.
שינוי הרגלי השינה
הקושי הנפשי בעקבות החרדה משפיע מאוד על היכולת להירדם. שינה מועטה רק תגביר את החרדה ולכן עדיף להשקיע בשינוי הרגלי השינה, בין אם מדובר ביצירה של אווירה נעימה יותר בחדר או הירגעות המתבצעת באמצעות שימוש בצמחי מרפא ותרגול נשימה לפני שנרדמים.
לסיכום, היכולת שלכם להתגבר על קושי נפשי שרירה וקיימת. עברו היטב על הטיפים ובמידת הצורך פנו לטיפול, מתוך מטרה ליצור שינוי אמיתי.