מלווה לנהג חדש: מה אומר החוק בישראל?

קבלת רישיון נהיגה היא אירוע חשוב בחייהם של צעירים רבים. אך בכך הסיפור לא נגמר. כשם שיש כללים רבים להכיר ולהקפיד עליהם בכדי לעבור תיאוריה וטסט ולקבל רישיון, יש עוד כמה כללים מחייבים שצריך להכיר כל עוד אתם מוגדרים כ"נהג חדש". אחד הבולטים שבהם, הוא החיוב לנסוע רק עם מלווה. עד מתי זה נדרש? מי יכול להיות מלווה? מה עוד אומר החוק בנידון? ומה עוד חשוב שתדעו? תשובות לשאלות אלה ועוד, תקראו מייד בסקירה הבאה.

הליווי וחשיבותו

הסטטוס "נהג חדש" הוא מצבו של מי שעבר טקסט וקיבל רישיון, בשנתיים אחרי מעבר הטסט. בשלב זה, יש ברשות הנהג ידע וניסיון חשובים, אשר בזכותם מותר לו לנהוג. אך הם עדיין מוגבלים מאוד ויש לכך השלכות משמעותיות מבחינת בטיחות הנהיגה ולא רק. אגב, "נהג צעיר" הוא מונח שונה מ"נהג חדש" והוא מתייחס לנהג שגילו עד 24 שנים. בכדי לסייע לגשר על פערי הניסיון של נהגים בתחילת דרכם ולצמצם סיכוני בטיחות בכביש, המדינה דורשת הסתייעות במלווה, שהוא נהג מנוסה יותר. תוכלו לקרוא עוד מידע בנושא באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד). לאחר מעבר טסט לא מקבלים מייד רישיון נהיגה. במקום זאת, מקבלים רישיון זמני לחצי שנה. כעת, יידרש:

  • ליווי מלא ביום וגם בלילה – למשך 3 חודשים.
  • ליווי רק בלילה – בין השעות 21:00 עד 6:00 בבוקר למחרת, למשך עוד 3 חודשים.

אחרי תקופת הליווי מקבלים "רישיון נהג חדש" וזה יהיה הסטטוס שלכם, עד שתצברו שנתיים מאז הטסט.

 

 

מי יכול להיות מלווה לנהג חדש?

מלווה לנהג חדש צריך להיות מי שהוא

  • בן 24 ומעלה, שיש לו מזה חמש שנים לפחות רישיון רכב, מאותה דרגת רישיון כמו הנהג החדש
  • או בן 30 ומעלה, עם רישיון נהיגה מזה לפחות 3 שנים
  • או מורה נהיגה, עם 5 שנות וותק בנהיגה.

עוד כמה נקודות חשובות לגבי המלווה הן:

  • רישיון הנהיגה שלו חייב להיות בתוקף
  • עליו לשבת לצד הנהג ולא במושבים האחוריים
  • דבר נוסף שאולי נשמע מובן מאליו, אך החוק מתייחס לכך במפורש: אסור למלווה להיות שיכור תוך כדי הליווי.

צבירת ניסיון ודיווח

רגע, זה לא נגמר בכך. אי אפשר פשוט להמתין שתקופה זו תעבור, אלא חייבים לצבור די שעות נהיגה עם מלווה. ליתר דיוק, לפי התקנות יש לצבור מינימום של 50 שעות נהיגה עם מלווה, כולל 20 שעות בדרך עירונית, 15 שעות בדרך בין עירונית ו-15 שעות נהיגה בלילה. כיצד יודעים כמה נסעתם? הנהג החדש וגם המלווה, מדווחים על כך בסיום תקופת הליווי, באמצעות טופס מקוון מיוחד. אם לא הספקתם לצבור ניסיון נדרש זה בתקופה האמורה, תוכלו לבקש הארכה, שהיא מתן רישיון זמני נוסף, לעוד חצי שנה.

מי ומתי, זכאים לסיוע במימון?

במקרים הבאים עשויים לקבל סיוע מהמדינה במימון הליווי בנהיגה, באמצעות מורה נהיגה:

  • אם אתם חיילים בודדים שמקבלים מענק חודשי
  • אם אתם מקבלי קצבת מזונות
  • אם אתם מקבלי גמלת ילד יתום מהמוסד לביטוח לאומי

מי שמקבלים סיוע כזה מהמדינה או שהמלווה שלהם הוא מורה נהיגה ללא קשר לסיוע כזה, יידרשו לעמוד בתנאים שונים מהרגיל: לפחות 12 שעות נהיגה עם ליווי,בהן 4 שעות בדרך עירונית, 4 שעות בדרך בין עירונית ו-4 שעות נהיגה בשעות הלילה.

לסיכום

הסתייעות במלווה לנהג חדש, הוא דבר שגם נדרש בחוק וגם הגיוני בפני עצמו. כמו היבטים רבים אחרים בנושא נהיגה, זהו דבר חשוב ולכן כדאי גם להתמצא לגביו וגם ליישם אותו בתשומת לב.