זכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי: מה צריך לדעת?

דמנציה היא מחלה הגורמת להידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי והנפשי של האדם. חולים הסובלים מדמנציה עלולים להיתקל בקשיים בביצוע פעולות יום-יומיות בסיסיות, בקבלת החלטות, בשמירה על יציבות רגשית ועוד. למרבה הצער, מצבם הייחודי של חולים אלו הופך אותם לפגיעים להפרת זכויותיהם הבסיסיות. ההגנה על כבודם, רווחתם וזכויותיהם האנושיות של חולי דמנציה מחייבת התייחסות מיוחדת וזהירות יתרה. מאמר זה סוקר את זכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי ואת האתגרים הייחודים בהקשר של מחלה זו, תוך הדגשת החשיבות הרבה שבהגנה על חולי דמנציה ובשמירה על כבודם האנושי.

מהי דמנציה?

דמנציה הינה מחלה ניוונית של המוח המאופיינת בירידה משמעותית ביכולות הקוגניטיביות והתפקודיות של החולה. המחלה פוגעת בזיכרון, בחשיבה, בהתמצאות, בהבנה, בלמידה ובשיפוט. במקרים רבים היא מלווה גם בשינויים בהתנהגות ובמצב הרוח. דמנציה נפוצה יותר בקרב אנשים מבוגרים, אך היא יכולה להופיע גם בגיל צעיר יותר, במצב הקרוי "דמנציה מוקדמת".

חולי דמנציה זקוקים לסיוע ולתמיכה רבים בחיי היום-יום. בישראל, הביטוח הלאומי מעניק זכויות שונות המיועדות לסיוע לחולים ולבני משפחותיהם להתמודד עם האתגרים הכרוכים במחלה. חשוב לדעת מהן הזכויות המגיעות לחולי דמנציה כדי לנצל אותן באופן מלא ולקבל את העזרה הנדרשת. אם אתם גרים באזור הצפון, כדאי להיעזר בשירותו של עורך דין ביטוח לאומי בצפון בעל ניסיון בתחום לשם מיצוי הזכויות.

זכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי

קצבת נכות בעבור דמנציה מוקדמת

במקרים של דמנציה מוקדמת, כלומר דמנציה המופיעה בגילאים צעירים יחסית (לרוב לפני גיל הפרישה – 62 לנשים ו-67 לגברים), ניתן להגיש בקשה לקצבת נכות מהביטוח הלאומי. קצבה זו מיועדת לפצות על אובדן או על ירידה משמעותית בכושר ההשתכרות. גובה הקצבה נקבע בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה על ידי רופא מטעם הביטוח הלאומי.

קצבת סיעוד למבוגרים חולים

חולי דמנציה מעל גיל הפרישה, הזקוקים לעזרה בפעולות יום-יומיות כגון באכילה, ברחצה או בניידות, יכולים לפנות לביטוח הלאומי לקבלת קצבת סיעוד. הקצבה ניתנת בהתאם לרמת התלות של החולה בעזרה ומשולמת ישירות לחולה או למטפל העיקרי שלו.

 

זכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי

 

זכויות נוספות מהביטוח הלאומי

בנוסף לקצבאות השונות, חולי דמנציה עשויים להיות זכאים לזכויות נוספות מהביטוח הלאומי ומרשויות אחרות, כמפורט להלן:

פטור ממס הכנסה

חולי דמנציה הנמצאים בדרגת נכות של 90% ומעלה זכאים לפטור מלא או חלקי מתשלום מס הכנסה (בהתאם לגובה הכנסתם). מי שהוכר כנכה בשיעור של 100% פטור באופן מלא מתשלום מס הכנסה.

זכאות לשיקום

במקרים מסוימים, חולי דמנציה עשויים להיות זכאים לשירותי שיקום מקצועי או לסיוע בהשמה בעבודה מטעם הביטוח הלאומי. שירותים אלו נועדו לסייע לחולים להמשיך ולתפקד באופן עצמאי ככל הניתן.

פטור מתשלום עבור ביקור במיון

חולי דמנציה המחזיקים בתעודת נכה מהביטוח הלאומי זכאים לפטור מתשלום עבור ביקור במיון בבית חולים. עליהם להציג את תעודת הנכה בקבלה של המיון.

סיוע משפטי בהגשת תביעה מול הביטוח הלאומי

תהליך הגשת התביעה לקבלת זכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי יכול להיות מורכב ולעיתים אף מתסכל, ולא פעם נתקלים המבקשים בדחיות או בהערכה חסרה של מצבם התפקודי. במצבים כאלו כדאי להסתייע בשירותיו של עורך דין נזיקין בקריות המתמחה בתחום ויכול ללוות את החולה ואת בני משפחתו בכל הליך התביעה מול המוסד לביטוח לאומי.

ארגונים תומכים וייעוץ משפטי נוסף

מעבר לזכויות חולי דמנציה בביטוח לאומי, בישראל קיימים גם ארגונים ללא מטרות רווח אשר יכולים לספק תמיכה, מידע וסיוע משפטי נוסף לחולי דמנציה ולבני משפחותיהם:

עמותת אביב לניצולי השואה

עמותת אביב מספקת סיוע לניצולי שואה, בין היתר בהגשת בקשות לקבלת קצבאות סיעוד והחזרי הוצאות רפואיות. העמותה מעניקה גם תמיכה נפשית וליווי אישי לניצולים ולבני משפחותיהם.

עמותת ליל"ך

עמותת ליל״ך (לחיות ולמות בכבוד) מציעה קבוצות תמיכה, הדרכות וייעוץ פרטני למשפחות המטפלות בקרובים חולים. העמותה גם מפעילה קו חם לתמיכה ולמידע.

עמותת המשפט בשירות הזקנה

העמותה למשפט בשירות הזקנה מספקת מידע וסיוע משפטי לאזרחים ותיקים, תוך דגש על שמירת זכויותיהם וכבודם. הם יכולים לסייע במקרים של ניצול כלכלי, התעמרות או הזנחה של קשישים חולי דמנציה.

עמותת מרווה

עמותת מרווה (משפט, רווחה והעצמה) מספקת תמיכה ומידע למשפחות הנמצאות בצל מחלת הדמנציה. פעילות העמותה כוללת גם הרצאות בנושא הדמנציה, למידה על המחלה והסיוע הזמין לחולים ולבני משפחותיהם.

חשוב לזכור שבמקרים רבים, משרדי עורכי דין המתמחים בדיני נזיקין ורשלנות רפואית מעניקים גם הם סיוע משפטי בתחום זה. עורך דין מנוסה יכול לסייע במיצוי הזכויות אל מול הביטוח הלאומי ולהילחם על קבלת הקצבאות המגיעות בצדק לחולי דמנציה ולבני משפחותיהם.

לסיכום

ההתמודדות עם דמנציה אינה פשוטה גם עבור החולים וגם עבור בני משפחותיהם. לכן חשוב להכיר את מגוון הזכויות והשירותים העומדים לרשותם ולנצל אותם בצורה המיטבית. בין אם מדובר בקצבאות מהביטוח הלאומי, בתמיכה מארגונים ללא מטרות רווח או בסיוע משפטי מגורמים מקצועיים, חשוב לפנות אל הגורמים המתאימים ולהיעזר בהם כדי להקל על ההתמודדות ולשפר את איכות החיים של כל המעורבים.