מה זכויותיהם של מוכרי אובדן כושר עבודה?

אובדן כושר עבודה הוא מצב בעל משמעות כבדה עבור רובנו. לעתים, ממש הרת גורל. הוא עשוי להתרחש פתאומית כתוצאה מתאונה, הדרגתית עקב מחלה ובנסיבות נוספות. על רקע זה, מובן מדוע שאלת הזכויות שמגיעות לכם במקרה כזה, חשובה מאוד.

הזכויות שמגיעות

אובדן כושר עבודה הוא למעשה מצב של נכות, אשר פוגע ביכולת לעבוד, דבר שמצמצם את היכולת להתפרנס. בהתאם לכך, ישנם ביטוחים אשר מבטיחים תשלום חודשי קבוע, כפיצוי במקרים כאלה. בכדי לקבל את הפיצוי, יש לפנות לגורם המבטח ולהוכיח את השינוי במצב. מידע נוסף על כך, ראו כאן בהמשך. כמו כן, תוכלו למצוא באתר עורכי הדין אלמוג- שפירא מידע מפורט במיוחד על נושא מיצוי הזכויות. הזכויות במקרים אלה, מגיעות מכמה גורמים:

ביטוח לאומי

ביטוח לאומי הוא ביטוח חובה, אשר כולל גם התייחסות לאובדן כושר עבודה. הביטוח מתבטא בקצבאות וגם בזכאות לקבלת שירותי עזר שונים. המוסד לביטוח אף עשוי לתת לכם הבטחת הכנסה, עד שתקבלו קצבת נכות.

קרן הפנסיה

בדומה לביטוח לאומי, גם קרן פנסיה היא חובה וגם היא כוללת רכיב ביטוח לאובדן כושר עבודה. בשונה מקצבת שארים (פיצוי לשארים במקרה פטירת המבוטח), לא ניתן לבטל את ביטוח אובדן כושר העבודה בקרן הפנסיה.

ביטוחים פרטיים נוספים

מעבר לביטוחי חובה אלה, ניתן לעשות ביטוח אובדן כושר עבודה באופן פרטי בחברות שונות. ביטוחים כאלה, יספקו לרוב יותר אפשרויות של התאמה אישית לדרישותיכם.

ביטוחים למגזרים מיוחדים

עשויים להיות ביטוחי אובדן כושר עבודה גם במסגרות מיוחדות אחרות. למשל ביטוח לנושא זה על ידי משרד הבטחון, עבור אנשי כוחות הבטחון.

הזכויות שמגיעות בכל ביטוח אובדן כושר עבודה משתנות והן עשויות להיות תלויות בגורמים רבים. הגדרת אובדן יכולת העבודה עצמה, עשויה להיות בביטוח מסוים לגבי עבודה ספציפית או ללא מגבלה כזו. עוד נזכיר את נושא כפל הביטוחים, שכדאי לקחת בחשבון בהקשר זה.

מה זכויותיהם של מוכרי אובדן כושר עבודה?

מימוש הזכויות

בכדי לממש את זכויותיכם במקרה של אובדן כושר עבודה, עליכם קודם כל להיות מודעים לזכויות אלה, ספציפית במקרה שלכם. לעתים, הדבר דורש קודם כל לעשות סדר בניירת וברישומים השונים שלכם, בכדי להבין היכן אתם מבוטחים בביטוחים רלוונטיים. יש אמנם פוליסות ביטוח וחוקים ותנאים קונקרטיים לגבי מה שמגיע לכם, בין אם זה נקבע לפי אחוזי נכות או גורמים נוספים. עם זאת, התמונה היא בדרך כלל מורכבת למדי והדברים אינם מדע מדויק.

כמו כן, חברות הביטוח לא בהכרח ילכו לקראתכם. מוטב להניח וכך גם רואים בפועל במקרים רבים, שהן פועלות בגישה הפוכה – עושות כמיטב יכולתן להתחמק מתשלום. לאור כל זאת, וודאי לגבי הגשת תביעות, כדאי להתייעץ עם עורך דין שזה תחום התמחותו. עורך הדין גם יסייע לכם להבין מונחים שלא ברורים לכם (למשל נכות תפקודית לעומת נכות רפואית), להיות ערים לנקודות חשובות שאתם אולי לא מכירים, להבין מה כרוך בתביעה, מה הסיכוי להצלחתה וכן הלאה. בדרך למימוש זכויותיכם, יהיו כמה וכמה שלבים אופייניים. תצטרכו לתעד את האירוע שהוביל לנכות ולאסוף את המסמכים הרפואיים שמעידים על מצבכם. מול ביטוח לאומי תצטרכו לעבור וועדה רפואית וקביעת אחוז הנכות. כללית, ישנם תהליכי הגשת בקשות והתמודדות עם דחיית בקשותיכם.

לסיכום

מומלץ להיות מודעים לזכויותיכם ולטפל בנושא הביטוחים מראש. במקרה הצורך, אם אתם מוצאים עצמכם במצב של אובדן כושר עבודה, כדאי להתייעץ עם מומחים לנושא זה ולעמוד על מיצוי זכויותיכם.