העומס המוטל על משרד השיכון והבינוי בכל הקשור לסיוע בעבור תשלום שכירות איננו חדש. אם אתם בעצמכם מחפשים דירה, זה הזמן לבחור את מידת זכאותכם לקבל דירה בחסות המדינה. כיצד תעשו זאת? להלן הפרטים.
מימוש זכות לדיור ציבורי: רשימה ארוכה וביקוש גובר
מחירי הדיור הגבוהים בישראל גובים מחיר, ועדות לכך ניתן למצוא ברשימה הארוכה של משרד השיכון והבינוי מצד אזרחים ישראלים חסרי קורת גג שמבקשים לקבל סיוע בדמות דירה בבעלות המדינה. מדובר ברשימה ארוכה ולמעשה רבים מאלו שמנסים להירשם לא מודעים לעובדה כי המדינה הקשיחה את התנאים לקבלת הזכאות ולכן נדרש לבדוק מראש את הזכאות לקבלת דיור ציבורי.
מהם הקריטריונים של המדינה לקבלת דיור ציבורי?
משרד הבינוי והשיכון הוא המשרד שאמון על בחינת הבקשות. מאחר ומלאי הדירות כאן במדינה מצומצם, הסיכוי לקבלת דיור ציבורי הינו נמוך ולכן צריך לקחת בחשבון כי זמן ההמתנה יכול לקחת אפילו שנים רבות. הקריטריונים קובעים כי זוגות נשואים עם שלושה ילדים לפחות זכאים לקבלת דיור, משפחות חד הוריות עם שלושה ילדים, נכים, מקבלי קצבת נכות כללית, עולים חדשים כמו גם קשישים. המדינה הקשיחה את התנאים ולכן לא מעט אזרחים נאלצים לבטל את הבקשה או להמתין עד אשר הבקשה תאושר. מדובר במצב אבסורדי שאותו המדינה מנסה לפתור דרך הפשרה של קרקעות כמו גם רכישה של דירות, אולם לאור הביקוש העצום המהלך לא יוצא לפועל וכיום ישנן מאות דירות בלבד. בעקבות כך החלו עמותות כמו גם ארגונים לקדם את נושא הדיור הציבורי, בייחוד כלפי אוכלוסיות מוחלשות כמו אימהות חד הוריות, קשישים ועוד. יתרה מכך, מבקר המדינה ביקר בחריפות את המדינה בעקבות מצב הדירות כמו גם הרשימות הארוכות של הממתינים, בייחוד על רקע העלייה במחיר הדיור שמובילים זוגות, יחידים, קשישים ואוכלוסיות מוחלשות למאבק תמידי בעבור תשלום שכר דירה. משרד השיכון מספק תשלום של עד 3,000 ₪.
תוקף הזכאות
תוקף הזכאות לדיור ציבורי הינו 4 שנים. במסגרת הזכאות, ניתן לקבל עד לשתי הצעות בעבור דירות של המדינה. עם זאת, ברוב המקרים מקבלים הצעה אחת וגם היא מוגבלת בזמן ולכן נדרש להיות עם אצבע על הדופק ולממש את הזכאות בהקדם. שימו לב כי במידה וסירבתם לשתי ההצעות, לא תוכלו לקבל הצעות נוספות. שימו לב כי כמו שהסברנו ניתן לקבל בזמן תקופת ההמתנה מימון לטובת שכר דירה, אולם נדרש להגיש בקשה בנפרד.
כיצד מגישים בקשה?
על מנת להגיש בקשה לקבלת דיור ציבורי או סיוע בשכר דירה נדרש קודם כל להוציא תעודת זכאות לדיור ציבורי. בשלב הבא תיכנסו לרשימת המתנה, כאשר ההמתנה משתנה בהתאם לאזור המגורים. כך לדוגמה, באזור המרכז ההמתנה יכולה לקחת שנים, בשל הביקוש הגבוה. שימו לב כי כחודשיים לפני תום תקופת הזכאות תקבלו מכתב שבו תידרשו למלא מחדש את הטפסים, ועל כן ליווי מצד עמותה יכול בהחלט לסייע לכם לצורך התמודדות עם הרשויות כמו גם מציאת פתרונות אלטרנטיביים. תחום הדיור הציבורי בישראל הינו תחום מורכב ולכן העמותות מספקות בעבור הדורשים מענה הן דרך אנשי מקצוע והן דרך סיוע הניתן לכל אורך הדרך, עד לקבלת הדירה.
לסיכום, מדובר בהליך מורכב שדורש סבלנות כמו גם הבנה כי עד לקבלת הדירה יכול לעבור זמן רב. רצוי לבחון את מידת הזכאות לקבלת מימון לשכר דירה, ובמקביל להיות במעקב לגבי דירות המוצעות לכם.