משנים את העולם: הקמת עמותה היא הדרך שלכם לתרום לחברה

הקמת עמותה

המאמר הזה מיועד לכל מי שיש נושא כלשהו אשר בוער בעורקיו, משהו שהוא היה רוצה לשנות בחלקת אלוהים הקטנה שלו או אפילו בעיר, במדינה או בשכונה. אנחנו לא נעסוק כאן בנושא עצמו, אלא ננסה לתת לכם את הידע בכדי להגיע לכלי חזק ועוצמתי לשינוי. אנחנו מתכוונים כמובן לעמותות. עמותה היא התארגנות מיוחדת שהיא מעט פחות מוכרת. כולנו מכירים את מוסדות המדינה השונים. אנחנו גם מכירים חברות מסחריות – החל מהסופר מרקט ועד לבנק. עמותות אינן נפוצות כמו עסקים וגם אם כן, החוקים שלהן פחות מוכרים. על עמותות חלים חוקים אחרים ומנגנון הפעולה בהן שונה. בואו נבחן כיצד:

עמותה – מה הייחודיות שלה?

עמותה היא התארגנות אשר באה לקדם אינטרס, רעיון, קבוצה או אפילו לעזור לאנשים מסוימים. מה שמוביל עמותה הוא לא הרווח הכלכלי שהיא מפיקה. זה יוצר מנגנון מיוחד בו ניגע מיד. בינתיים נציין שאת הקמת העמותה עלינו לעשות על ידי רישום במה שקרוי 'רשם העמותות'. בכל עמותה יש בעלי תפקידים הכרחיים לקיומה כמו גם ניהול ספרים וחתימה של רואה חשבון עליהם. עמותות חייבות בדיווח של נתונים שונים כגון שכר העובדים הבכירים בהן, הוצאות התקציב וגם מקורותיו. ההכנסות של העמותה הן בצורת תרומה הנעשית מגופים שונים או אנשים פרטיים. בשביל להגיע לתורמים כאלו תוכלו להיעזר בשירותים של חברה ייעודית לכך, כמו חברת אטלס, אשר תפתח בפניכם תקציבים שונים מעסקים או גורמים ממשלתיים.

התרומות לעמותות הן פטורות ממס ולכן אטרקטיביות למי שתורם. מי שהקים את העמותה ועובד בה, יוכל לקבל משכורת אבל היא איננה תלויה בביצועים עסקיים כלשהם. על המשכורת להיות הולמת לתפקיד ולכמות השעות לעומת תפקידים דומים במשק.

עמותות עוזרות במקומות ובנושאים שלא מקבלים מענה מצד הרשויות, הממשלה או אפילו עסקים פרטיים. עמותות יכולות לעזור למי שאין לו כסף לשלם בעבור שירות מסוים או להיות גוף הדואג לאינטרסים כמו זן מסוים של חיות או כל נושא אחר. לעיתים, הדרך לשכנע את הממשלה להשקיע בנושא מסוים היא קשה מידי או שהנושא פשוט לא מצדיק הוצאת כספי ציבור. עמותה היא הדרך לנתב רצון וכספים לאותן מטרות.

גיוס כספים

למעשה, גיוס הכספים הוא מה שעומד בלב העמותה. כספים ותקציבים הם היכולת שלכם לגייס עובדים, לצאת בקמפיינים או לרכוש ציוד. ככל שהתקציב שלכם יגדל, תגדל היכולת שלכם להשפיע. באופן פרדוקסלי מעט, ככל שהתקציב יגדל, גם תגדל היכולת שלכם לגייס עוד תקציב מתרומות. זאת משום שתהיו יותר מוכרים ולכן תמשכו תורמים רבים יותר.

קיימים שלושה סוגים של מקורות כספיים:

מקורות ממשלתיים

אלו תקציבים אשר מגיעים ממשרדי הממשלה השונים או אפילו מרשויות מקומיות. המטרה היא להפעיל אתכם כעמותה בהשגת מטרות שהמדינה חושבת שתוכלו לבצע באופן טוב יותר מגופי הביצוע שלה עצה.

חברות עסקיות

לאלו יש אינטרסים שונים לפעול למען החברה ומטרות שונות. לחברות עסקיות גדולות יש בדרך כלל מחלקה מיוחדת העוסקת בפילנתרופיה ותרומה לחברה. משם יגיעו גם הכספים לעמותה שלכם.

תורמים פרטיים

אלו יגיעו בעקבות פעילויות שונות או פרסום שלכם. היכולת לגייס תורמים פרטיים באופן יעיל היא קשה אבל יכולה להיות אפקטיבית אם מדובר במספר רב של תורמים.

 

לפני שאתם מקימים עמותה, זכרו שהמפתח להצלחה יהיה התקציב אשר תוכלו לנהל. מומלץ לעשות תוכנית הדומה באופייה לתוכנית עסקית אשר תכלול את מגוון הפעילויות שתרצו לבצע לצד מקורות המימון להם תידרשו. גשו עם התכנית הזו לחברה אשר עוזרת בהקמת עמותות וגיוס תרומות לייעוץ ראשוני לגבי היתכנות של המיזם.