חוקי אינטרנט שחשוב להכיר

חוקי אינטרנט

לפעמים נדמה, שרשת האינטרנט היא ג'ונגל שבו מותר לעשות הכול. זה לא המצב. ישנם למעשה לא מעט חוקים, תקנות, רגולציות בינלאומיות מחייבות וכדומה, אשר מטילים מגבלות מסוגים שונים על פעילות זו. במה זה מתבטא?

"דואר זבל"

הטרדת משתמשי אינטרנט על ידי מסרים שיווקיים שהם לא מעוניינים לקבל, היא תופעה נפוצה. תופעה זו, ידועה בעיקר בהקשר הדואר האלקטרוני, בו מקבלים לעתים הודעות לא רצויות. מה שידוע לציבור הרחב בכינוי "חוק הספאם", הוא למעשה סעיף 30א' לחוק התקשורת (בזק ושידורים) תשמ"ב – 1982. סעיף זה, אוסר על משלוח הודעות "ספאם" למי שלא הסכים לכך במפורש. מפרי החוק, עשויים לקבל קנסות של עד אלף ש"ח להודעה בודדת! יש לכך גם פתרונות מנע, אשר מסייעים להימנע מקבלת הודעות כאלה. דוגמה להמחשה: ספק itc מציע פתרון אנטי ספאם. פתרונות כאלה, מצמצמים מראש סיכוי להיחשף לתופעת ה"ספאם".

פרטיות

משתמש האינטרנט הממוצע, רשום בדרך כלל בלא מעט שירותי אינטרנט שונים. למשל ג'ימייל או דרופבוקס.

רישומים כאלה ואפילו כניסה לאתרים, מהווים מקור לאיסוף מידע רב עלינו, אצל ספקים שפועלים באינטרנט. על רקע זה, ברורה החשיבות של שמירת הפרטיות. גם לכך יש פתרונות טכניים שונים. כידוע, ספק אינטרנט Itc מתמחה בשירותי חיבור לאינטרנט (שירותי ספק + תשתית). אך החברה מציעה גם שירותים נוספים, כולל IPVPN, שהוא אמצעי שיפור פרטיות חשוב. מעבר לפתרונות כאלה, ישנם גם חוקים מחייבים, דוגמת "חוק הגנת הפרטיות" וכן תקנות GDPR שהגדיר האיחוד האירופי.

הנגשת אתרים

רשת האינטרנט היא סביבה מאוד ויזואלית. עובדה זו, מסבכת אנשים בעלי לקויות ראייה וגם בעלי לקויות תפקוד ולקויות נוספות. בכדי להקל עליהם, נקבעו בארץ תקנות בנושא נגישות אתרים, אשר מחייבות בעלי אתרים ויש לקחת זאת בחשבון בהקמתם. מבחינת החוק, מדובר על תקן 5568 של מכון התקנים הישראלי. מבחינת הנחיות מעשיות כיצד לעשות זאת, איגוד האינטרנט הישראלי מספק סיוע באתרו. שיפור הנגישות משפר את נוחות השימוש באתר גם באופן כללי, עבור כלל הגולשים.

כיבוד זכויות יוצרים

גם באינטרנט, חייבים לכבד זכויות יוצרים. מדובר בסביבה שבה קל מאוד להעתיק תכנים מסוגים שונים ולהפר זכויות יוצרים. אך הכלל הבסיסי ברור: מה שאסור בחיים הרגילים, אסור גם באינטרנט. בהתאם לכך, אסור לגנוב יצירות של אחרים, גם אם הן באתר אינטרנט. אין אפילו חובה שבאתר יהיה כתוב "כל הזכויות שמורות" וברירת המחדל היא פשוט לא תגנוב. מעבר לכך, ישנן דקויות רבות. למשל – חומרים ישנים מאוד שזכויות היוצרים עליהם כבר פגו, יצירות שהוגדר עבורן רישוי שמתיר שימושים מסוימים וכדומה. ההמלצה הכללית, היא לא לקחת סיכונים בנידון. אם יש ספק, אין ספק – לא מעתיקים. בינתיים ניתן לברר היטב לגבי היצירה שבה מדובר ובמידת הצורך גם לבצע בירורים מול היוצרים ולהתייעץ עם מומחים.

עסקת מכר מרחוק

רכישות באינטרנט הן בין הפעילויות הנפוצות ביותר שעושים בה. ישנם חוקים אשר משמעותיים לפעילות כזו, הן עבור המוכרים והן עבור הרוכשים. בין השאר, הרוכשים מוגנים על ידי חוק הגנת הצרכן, מאחר שהוא מתייחס גם למצב של עסקת מכר מרחוק. רכישה דרך האינטרנט, היא בין סוגי העסקאות המרוחקות האלה. לכן, למשל, מותר להחזיר את המוצר למוכר בתוך 14 יום, עם קבלת החזר כספי וללא צורך לספק הסבר לסיבת ההחזרה.

לסיכום

בין אם אתם עסק או אנשים פרטיים, כדאי לזכור שגם ברשת האינטרנט יש חוקים ולשים לב ולכבד אותם.