פינוי מושכר: כל השלבים בתהליך פינוי דייר

פינוי דייר איננו מצב נעים או פשוט, אך הוא לעתים הכרחי. בעלי דירות רבים שמעו על כך כמובן, אבל לרוב, לא מגיעים למצב כזה. אם כבר מגיעים לכך, כיצד עושים זאת? האם ניתן לפנות דייר באופן יעיל? מתי ובאיזו מידה החוק לצידכם בהקשר זה? וכמה זמן זה ייקח?

לפנות בזריזות וכחוק

חוזי שכירות כוללים מגוון סעיפים, אשר מחייבים את הדיירים מבחינות כאלה ואחרות. הסעיפים מתייחסים גם לפינוי הדירה במצבים שונים. באמצעות הגשת תביעה ניתן לקבל סיוע בפינוי הדייר וגם לקבל פיצוי על נזקים והפסדים, ככל שנגרמו לכם עקב המצב המיוחד. אפשרות נוספת, היא הליך משפטי מקוצר, אשר מתמקד רק בפינוי. בנפרד ממנו, תוכלו לתבוע לגבי ההיבטים האחרים.

הליך משפטי מהיר

ככלל, מערכת המשפט פועלת באופן איטי מאוד. מלבד מקרים מיוחדים כגון תביעות קטנות, הליכים משפטיים עשויים להימשך חודשים ואף שנים. מה לגבי פינוי דיירים? הרי זה לרוב מצב דחוף. מתוך מודעות לכך, נוצרה עבור משכירי דירות שנמצאים במצב כזה, אפשרות של הליך מהיר במיוחד. בקווים כלליים, אלה שלבי תביעת פינוי מושכר לשם פינוי מהיר:

  • צו פינוי – ראשית, פונים לבית המשפט ומציגים את כל המצב, מנקודת מבטכם. עם כל ההוכחות שדרושות לכך כמובן. אם הצלחתם לשכנע את בית המשפט שבקשתכם לפינוי מוצדקת, תוכלו לקבל צו שמחייב את הדייר להתפנות תוך 60 יום.
  • כתב הגנה – כעת השוכר יוכל להציג בפני בית המשפט את הצד שלו, אם הוא מעוניין בכך, במסגרת "כתב הגנה".
  • דיון – תוך 30 יום מהמועד האחרון להגשת כתב ההגנה, יתקיים דיון בבית משפט (בכל מקרה. גם אם כתב הגנה לא הוגש).
  • פסק דין – אם בית המשפט פוסק כעת לטובתכם, פירוש הדבר בדרך כלל מתן צו לפינוי הדירה בתוך 15 יום.

במידה והליך משפטי מהיר זה לא עוזר, כלומר הדייר לא מתפנה, ניתן כעת לפנות להוצאה לפועל.

 

 

ההוצאה לפועל

במקרים מסוימים, הדברים מגיעים לטיפול של ההוצאה לפועל. זהו מצב שבו כל הטיפול בעניין עובר למעשה לגוף ממשלתי זה. גם ההוצאות של ההוצאה לפועל על פעילות זו, ככל שתהיינה, יוטלו על השוכר ולא על המשכיר. להוצאה לפועל כלים שונים להבטחת הפינוי בפועל וכאשר הדבר בטיפולה, מובטח לכם שיתבצע פינוי בפועל. זאת, לאחר מתן אזהרה לשוכר ו-15 יום מהתאריך שבו הוא התבקש באזהרה זו להתפנות.

כמה טיפים שיסייעו

מדובר במצב מורכב, עם השלכות רבות, בהן השלכות כספיות, משפטיות ואחרות. אלה כמה טיפים שיסייעו לכם לעבור אותו באופן זריז ולצמצם את הנזקים:

  • לא לפנות בעצמכם – אסור לכם לפנות את הדייר בעצמכם, באופן פיזי ובכוח או באמצעות "התחכמויות" שונות.
  • לקחת נשימה עמוקה ולחשוב בנחת – עולם עריכת הדין מתנהל באופן מחושב ו"קר". משאירים בצד את סערת הרגשות, אשר מלווה פעמים רבות סכסוכים משפטיים. כך מומלץ לעשות גם במצב של פינוי שוכר דירה. לא מדובר על חוסר אכפתיות או הבנה, במידה ואלה נדרשים. אך על הצעדים שאתם נוקטים בפועל, חיוני להחליט בנחת.
  • להיעזר בסיוע מקצועי – התייעצות עם עורך דין שמתמחה בנושא זה, מומלצת מאוד. למעשה, עבור מי שמשכירים דירה, זו היא הוצאה כדאית מאוד, שניתן ומומלץ לעשות מראש. כלומר להתייעץ עם עורך דין, כבר לגבי ניסוח חוזי שכירות, בכדי שהוא יכין אתכם למצבים מיוחדים כאלה ובכדי שתהיה לכם כתובת כזו לפנייה מיידית.
  • לקחת בחשבון את הצד של הדייר – חוזי שכירות עוסקים לא רק בהתחייבויות דייר כלפי המשכיר. גם למשכיר הנכס יש חובות, כולל חובות שמוגדרות בחוזה וחובות שמוגדרות בחוק. לכן חשוב לבחון את הדברים גם מנקודת מבטו של הדייר. ייתכן למשל, שיש לו טענות שיתקבלו על ידי בית המשפט.

לסיכום

אם תיגשו לנושא פינוי דיירים באופן שיטתי ובשיקול דעת, תוכלו להגיע לתוצאות הטובות ביותר בנסיבות העניין.