בשנת 2016 אושר להגדיל את הקנס על השחתת דגל המדינה לסכום של 50,00 ₪. למרות שרק אזרחים ספורים הועמדו על כך לדין, מדובר בנושא רגיש שעלול לא רק לגרום לכם לשלם אלא גם להיות חשופים לשנות מאסר בכלא. כל הפרטים – במדריך הבא.
עבירת דגל המדינה: כל מה שרציתם לדעת
דגל המדינה הוא אחד מהסממנים הבולטים של מדינת ישראל, וכל השחתה או ביזוי הדגל מהווה פגיעה בכבוד המדינה. בשנת 1949 חוקק החוק לראשונה וקבע כי כל אדם אשר פוגע בדגל המדינה נדרש לשלם סכום של 300 לירות וכן חשוף לבין 1-3 שנות מאסר, כמו גם לשלול שירותי בריאות כמו גם קצבאות מאדם שהורשע. התיקון לחוק הוגש בשנת 2016 לאור שורה של מקרים בהם דגל המדינה נשרף או הושחת ע"י הפרות סדר, שגרמו לכיסוי תקשורתי נרחב כמו גם לזעם בקרב הציבור. בעקבות כך הצעת החוק של חברת הכנסת נאווה בוקר אושרה בקריאה שלילת עם שינוי מהותי – במקום סכום של 300 לירות אדם שהורשע ישלם סכום של 50,000 ₪ וכן לקבוע תקופת מאסר של שלוש שנים. למרות הקשיים להעברת התיקון הוא עבר, ובכך חושף כל אזרח ישראלי כמו גם אזרחים לשורה של סנקציות. צריך לשים לב כי ביזוי והשחתה של הדגל איננו מתייחס רק לדגל הלאום אלא לכל מדינה ידידותית. מדובר בהשלכות משמעותית, ועל כן צריך להבין את רזי החוק.
מהי עבירת השחתת וביזוי דגל?
למרות שישנם מקרים ספורים שבהם הורשעו אזרחים בגין ביזוי דגל הלאום, ניתן לומר כי לרוב ביזוי הדגל מתרחש ע"י שריפה או דריכה עליו. בשנה האחרונה בעקבות המחאות הנרחבות בעקבות נגיף הקורונה ניתן היה להבחין במפגינים שהשתמשו בדגם הלאום וצבעו אותו, אולם כאן לא מדובר בהשחתה ולמעשה לא הוגש כתב אישום אחד בשנה החולפת. ביזוי של הדגל יכול להתבצע גם במקרים שבהם מתערטלים עם הדגל או משתמשים בו שלא כדין, מהווה עבירה של ביזוי הדגל ומשמעותו.
פגיעה ממשית ברגשות הציבור
צריך עם זאת לשים לב כי לביזוי והשחתה של הדגל יש משמעות חוקית אך גם רגשית עצומה. הדגל מסמל בעיניי רבים את הכבוד של מדינת ישראל כמו גם את היותה מדינה חזקה ועצמאית ועל כן כל פגיעה בו היא פגיעה ברגשות הציבורית. דוגמה מצוינת למקרה שפגע ברגשות הציבור הוא המקרה של סגן ראש עיריית ירושלים חיים מילר שכינה בראיון רדיו שהתרחש בשנת 1996 את דגל ישראל "מקל עם סמרטוט לבן עליו". בעקבות הריאיון הוגשו אלפי תלונות לתחנת הרדיו כמו גם הוגשה בקשה ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה – בשל היותו איש ציבור. עם זאת, היועץ לממשלה דחה את הבקשה בעקבות חוסר עניין לציבור מה שהגביר עוד יותר את הטעם הציבורי. בעקבות כך, הוגשה עתירה לבג"ץ אולם היא בוטלה מאחר וחיים מילר התנצל על דבריו.
לסיכום, עבירה זו מהווה עבירה פלילית אך גם בעלת נופך רגשי משמעותי. מאחרו לדגל משמעות אדירה מבחינת רגשות הציבור כמו גם היחס הבלתי סלחני של גורמי החוק כנגד אזרחים שמחליטים לקחת את החוק לידיים ולבזות את הדגל וסמלי המדינה. משטרת ישראל נוקטת ביד קשה כנגד מפירי סדר ופועלת לצורך אכיפה מוגברת בנושא, ועל כן כל אזרח במדינת ישראל צריך לדעת כי למעשה מסוג זה יש השלכות קשות – הן מבחינה חוקית, מאסר, קנס ובוודאי התדמית שלו בעיניי הציבור, חבריו ובני משפחתו.