בינתיים בישראל 2021: החוק לא מכיר בנישואים חד מיניים, וזה לא הכל

נישואים חד מיניים

בישראל חיים אלפי זוגות חד מיניים שאינם יכולים לממש את אהבתם, ובהתאם לכך נדרשים להינשא בחו"ל. למרות שישראל נחשבת למדינה מתקדמת ונאורה, ביחס למדינות רבות בעולם – מצבנו בכל הקשור למימוש זכויות  הוא בכי רע, כפי שנסביר כעת.

מימוש זכויות אצל הקהילה הגאה: הבטחות לחוד ומציאות לחוד

הקהילה הגאה כאן בישראל מונה אלפי בני אדם. מדובר בקהילה שבעשור האחרון הצליחה בעבודה קשה לקבל מקום מרכזי בחברה הישראלית, ועדות לכך ניתן למצוא באנשי הקהילה הגאה שהגיעו בזכות עצמם לתפקידי מפתח בשדרה הניהולית של מדינת ישראל. דוגמאות לא חסר: השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, חברי הכנסת איציק שמולי, יוראי להב, עידן רול ואיתן גינצבורג לצד איוש של תפקידים בכירים בצבא כמו הפרקליט הצבאי שרון אפק וכן חברי הקהילה שהצליחו להגיע לתפקידים בכירים בחברות ישראליות, ענף האופנה, קמעונות ובוודאי מהווים חלק בלתי נפרד מתעשיית הבידור עם דמויות בולטות כמו אסי עזר, הראל סקעת, גל אוחובסקי, אורנה בנאי ורבים וטובים. אולם, למרות הקדמה והמודעות הציבורית לכוחה של הקהילה ולהיותם אזרחים שומרי חוק – הם משוללי זכויות. למרות שהרשויות המקומיות כמו תל אביב, רמת גן וחיפה מקדמות את הזכויות של הקהילה דרך רישום, עדיין החוק במדינת ישראל לא מכיר בנישואים חד מיניים וכתוצאה מכך נדרשים חברי הקהילה להתחתן מעבר לים, ולעבור מסכת בירוקרטית מורכבת ואף מעליבה. בחסות בית המשפט העליון כאן בישראל מאפשרים לחברי הקהילה שנישאו בחו"ל להירשם במרשם האוכלוסין, אולם למעמד של הטקס אין שום משמעות מבחינת החוק כאן בישראל.

שורה של מחאות

בשנים האחרונות החלו חברי הקהילה להקים מחאות שהגיעו להיקפים של עשרות אלפי בני אדם בעקבות רמיסת זכויות הקהילה כאן בישראל. למרות שמדובר באזרחים שומרי חוק שמשרתים בצבא, משלמים מיסים כמו גם תורמים לחברה עדיין הם משוללי זכויות ולמעשה אינם יכולים להקים את התא המשפחתי כאן בישראל. למרות שהוגשו שלוש הצעות חוק להסדרת נושא הנישואין האזרחיים ההצעות נבלמו עוד בשלבים המוקדמים. וזאת למרות התמיכה הציבורית הרחבה בנושא. סקרים שנערכו בשנים האחרונות העלו כי בניגוד לעמדת הממשלה, 70% מהציבור בישראל תומך בנישואין חד מיניים ולפחות 60% תומכים במתן זכות לאימוץ ילדים. אחוזי התמיכה רק הולכים ועולים אולם עדיין בישראל החוק אינו מאשר נישואין אזרחיים, אלא רק במסגרת דתית.

ישראל – הרחק מאחורי העולם

העולם המערבי מכיר בנישואים חד מיניים ולמעשה רק לאחרונה ובצעד דרמטי הכריז האפיפיור על תמיכתו בנישואים לחד מיניים. שורה של מנהיגים ברחבי העולם החלו לשנות את התפיסה והתייחסות כלפי הקהילה, גם בעבור מדינות שעד כה לא התייחסו כלל לסוגייה הזו. קוסטה ריקה הפכה למדינה הראשונה במרכז אמריקה שמכירה בנישואים חד מיניים והיא מצטרפת למדינות כמו צרפת, ניו זילנד ואורוגואי שאישרו נישואים חד מיניים בשנת 2013. מדינות נוספות הן בלגיה (מ-2003), פורטוגל (מ-2010), דרום אפריקה (מ-2006), ארגנטינה (מ-2010) הולנד ומדינות רבות נוספות כמו קנדה וארה"ב. למרות שהמחאות של הקהילה נושאות פרי בעולם, בישראל עדיין מדובר בנושא מורכב שאינו נכלל בקווי היסוד של ממשלות ישראל. חשוב לציין כי הנושא של הסדרת נישואין אזרחיים המתבצע בין היתר דרך משאלי עם, פרוצדורה שאיננה מקובלת בישראל. על כן, נותר רק לקוות כי בשנים הקרובות ועם התבגרות של הקהילה בתפקידי  מפתח נוסף ללחץ ציבורי נוסף לנטייה הגוברת של בתי המשפט לאשר פסקי דין הנוגעים לזכויות הקהילה, סוף סוף הם יצליחו לקבל את הזכויות המגיעות להם, נוסף לזכויות נוספות שמגיעות לכל אזרח ישראלי – ללא הבדל של העדפה מינית, דת, גזע או מין.