זכויות קבורה בישראל: מה צריך לדעת – ומה אפשר לעשות עוד בחיינו?

בישראל כל אדם שנפטר זכאי לקבל דמי קבורה אותו משלם הביטוח הלאומי אותו בעבור חברת קדישא, מתוך מטרה להביא את המנוח לקבורה. עם זאת, ישנם פרמטרים שאותם צריך לקחת בחשבון ולבצע עוד בחיינו, לטובת טקס קבורה מותאם. כל הפרטים – במדריך הבא.

זכויות הקבורה במדינת ישראל: כך תוכלו להתכונן לקראת

נושא המוות הוא נושא שאף אחד מאיתנו לא רוצה להתמודד איתו. אולם, המוות הינו מחויב מכורח המציאות הוא עלול להגיע לא רק בגילאים מבוגרים מאוד אלא בעקבות מקרה פתאומי כמו התקף לב, תאונת דרכים ועוד. בשל הקושי הרגשי להתעסקות עם הנושא רבים מחליטים להזניח אותו, אולם במקום לעשות זאת ניתן ואף רצוי להתכונן עוד בחיינו, וזאת באמצעות ביצוע פעולות שונות המבוססות על הזכויות של כל אדם להיקבר כאן במדינת ישראל. ראשית כל, חשוב להבין כי כל אזרח בישראל זכאי לקבל כיסוי בעבור הוצאות הקבורה מטעם הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי הוא הגוף שמשלם לחברת קדישא את דמי הקבורה ולא בני המשפחה. עם זאת, חשוב להבין כי דמי הקבורה כוללים את הטיפול בנפטר, צוות הקבורה וכן הקצאת מקום קבורה בהתאם להסדרים שנקבעו ע"י חברת קדישא. הקבורה המתבצעת באזור מקום מגוריו של המנוח ולכן אם אתם מעוניינים להיקבר במקום אחר, ניתן בהחלט לשלם מראש בעבור חלקה כמו גם מצבה. כך לדוגמה, אם אתם מתגוררים באזור ירושלים ומעוניינים להיקבר באחד מבתי הקברות בעיר, חברה וותיקה באזור תוכל לעזור לכם לעצב ולבחור את המצבה שלכם עוד בימי חייכם, כולל כיתוב ועיצוב התואם את החזון האישי שלכם. חברת איזי ובניו נחשבת לאחת החברות המובילות בעיר ירושלים והיא מציעה שירות אישי ומותאם למשפחות כמו גם ליחידים אשר מעוניינים להתכונן לקראת הבאות.

זכויות קבורה בישראל: מה צריך לדעת - ומה אפשר לעשות עוד בחיינו?

היערכות לקראת הקבורה

לאחר הזמנת המצבה השלב השני הוא לחשוב היטב על אופי הטקס. מאחר ובמדינת ישראל חברת קדישא היא החברה שאמונה על הנושא באופן בלעדי, חלקים רבים מהציבור החילוני החלו להביע תרעומת ולכן מעוניינים עוד בחיים להחליט על טקס חילוני (וקיימת גם התייחסות למקרי מוות של חללי צה"ל). מדובר באפשרות קיימת אותה ניתן לבצע באמצעות חברות המתמחות בתחום של קבורה חילונית, כאשר תהליך הקבור המתבצע אומנם ע"י חברת קדישא אך כללי הטקס שונים ומאופיינים בין היתר בנאומים, מוזיקה ועוד. בנוסף, ישנה אפשרות לשריפה של הגופה דרך חברה אחת המתמחה בתחום. מדובר בנושא כואב וקשה אולם הדרך להבטיח כי תוכלו לדאוג למימוש הזכויות שלכם עוד בחיים בכל הקשור להליך הקבורה כך שהוא יתבצע באופן שאתם רואים לנכון.

היערכות בירוקרטית

מעבר להליך הקבורה, הזכות שלכם מבוססת גם על היכולת לדאוג לעתיד הפיננסי של בני המשפחה הקרובים. עבודה צמודה עם עורך דין המתמחה בתחום הצוואות היא הכרחית לטובת הימנעות מהליכים משפטיים כמו גם עיכוב בהליכים בירוקרטיים שעלולים להיווצר במצב שבו לא מטפלים בהליכים של צוואה ותשלומים.

לסיכום, היכולת שלכם לקחת שליטה לגבי הליך הקבורה ומימוש זכויות הינו קיים. למרות החשש, רצוי לבצע את ההליכים הכוללים בין היתר את מיקום הקבורה, בחירת מצבה והטקס עצמו בצורה מסודרת עם תיעוד, כמו גם לשתף את בני המשפחה והחברים כך שתוכלו לרתום אותם לצידכם. בכך, תוכלו להגיע למימוש זכויות מלא ולהוביל בסופו של דבר ליצירה של טקס קבורה המתבצע בהתאם לאופי שלכם ועם שימת דגש על הכנות לקראת המוות, אירוע שלצערנו לא ניתן למנוע אך בהחלט להתכונן עוד בזמן חיינו.