אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בתהליך הגירושין הוא ההיבט הכלכלי, במיוחד כשאין בידי בני הזוג אמצעים כספיים מספקים. יחד עם זאת, גם במצב כזה אפשר לצלוח את ההליך בהצלחה תוך התנהלות נכונה וחכמה. לשם כך התגייסנו, עורכי הדין של מתגרשים חכם, כדי לספק הדרכה וכלים מעשיים למי שנמצא בתחילת הדרך ותוהה לעצמו איך מתגרשים כשאין כסף? בואו נעשה סדר.
מתגרשים חכם: "לפני שמגישים בקשה לגירושין כשאין אמצעים כספיים, כדאי להבין את שלבי התהליך והעלויות הכרוכות"
כאשר מחליטים להתגרש, חשוב להבין את המשמעויות של הליך כזה, במיוחד כשאין מספיק כסף. הדבר נכון הן ברמה המשפטית והן ברמה הרגשית. לפני שמתחילים בתהליך, מומלץ לעשות מספר בדיקות ולהכיר את השלבים הצפויים.
הבנת ההליך המשפטי והתהליך הרגשי
גירושין הם לא רק הליך משפטי אלא גם תהליך רגשי מטלטל, שעלול להיות ארוך ומסובך, במיוחד אם בני הזוג לא מסכימים על כל הפרטים ויש סכסוך גדול ביניהם. לכן, חשוב מאוד ללמוד על התהליך, על השלבים השונים שלו ועל התוצאות האפשריות.
- ברמה המשפטית – הליך נפתח בהגשת בקשה לגירושין לבית המשפט לענייני משפחה, ואז יש צורך להגיע להסכמות בסוגיות רכוש, משמורת על ילדים, מזונות ועוד. אם לא מצליחים להגיע להסכם, יפסוק בית המשפט בעניינים אלו.
- ברמה הרגשית – תקופת הגירושין מאופיינת בשינוי גדול, חוסר וודאות לא פשוטה להתמודדות, תחושות כעס, עצב ופחד מהלא נודע ומהחמרת היחסים לאחר הליך הגירושין הארוך. דווקא לאור הקשיים הרגשיים והכלכליים חשוב להשקיע מעט כסף ברווחה הרגשית ולפנות לתמיכה מקצועית. כדאי לזכור שקשיים כלכליים עלולים להחמיר את המצב הרגשי.
בחינת אפשרות לשלום בית במקום גירושין
לעיתים, לפני שממהרים להתגרש, כדאי לשקול האם אפשר לשקם את הנישואין ולהימנע מהליך גירושין יקר, במיוחד אם מדובר במשבר זמני. אומנם לא תמיד זה אפשרי, אך במקרים מסוימים טיפול זוגי או התערבות חיצונית יכולה לסייע רבות. לכן, במקום לשאול את עצמכם איך מתגרשים כשאין כסף, שאלו את עצמכם איך אפשר בכל זאת לשקם את הקשר או לחלופין להפריד כוחות ללא עזרת בית המשפט.
חשוב לזכור שגירושין הם הליך יקר שעלול לפגוע קשות במצב הכלכלי של שני בני הזוג, לכן אם יש סיכוי סביר לשפר את מצב הנישואין, עדיף לנסות זאת לפני שפונים להליך משפטי. מומלץ לקבל חוות דעת מגורם מקצועי בנושא כמו עורך דין, יועץ זוגי, מטפל רגשי, פסיכולוג או מגשר. מוזמנים לפנות אלינו באמצעות פורטל מתגרשים חכם לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי. אנו נבחן את מצבכם הכלכלי והמשפטי באופן ממוקד וספציפי ונייעץ לכם כיצד כדאי לכם לפעול.
בואו נדבר על עלויות
העלויות הכרוכות בהליך גירושין עלולות להיות גבוהות, בהתאם לסוג ההליך ולמידת המחלוקות בין בני הזוג. הן כוללות:
- אגרות בית משפט
- שכר טרחת עורכי דין
- שכר למומחים שונים כמו רואי חשבון, שמאים ופסיכולוגים, ולעיתים גם דמי מדור
- מזונות זמניים
גירושין בהסכמה הם בדרך כלל זולים יותר מאלו הכרוכים במאבקים משפטיים ממושכים. כמו כן, כל מחלוקת בין בני הזוג מייקרת את ההליך כיוון שהיא מאריכה את הדיונים ומצריכה עוד ועוד פגישות בבית המשפט יחד עם המומחים השונים. לכן חשוב להעריך מראש את העלויות הצפויות ולחפש דרכים לצמצם אותן.
איך מתגרשים כשאין כסף? דרכים לחיסכון
למרות העלויות הגבוהות הכרוכות בהליכי גירושין, במיוחד עבור מי שנמצא במצוקה כלכלית, ישנן מספר דרכים יצירתיות לצמצם את ההוצאות ולקבל עזרה וסיוע במהלך התהליך המאתגר הזה.
- גירושין בהסכמה – דרך המלך: הדרך היעילה ביותר לחסוך בעלויות גירושין היא להגיע להסכמות עם בן/בת הזוג ולמנוע ככל הניתן התדיינויות משפטיות. גירושין בהסכמה מצריכים פחות שעות עבודה של עורכי דין ובדרך כלל מסתיימים מהר יותר, מה שמוזיל משמעותית את העלויות. כמובן, לא תמיד קל להגיע לעמק השווה, במיוחד במצבי קונפליקט מתמשכים. עם זאת, חשוב לנסות להתפשר ולגלות גמישות, תוך הפרדה בין הרגשות לבין ההיבטים המעשיים. לפעמים כדאי לוותר על דברים קטנים כדי לחסוך בגדול.
- בקשת סיוע משפטי מהמדינה וארגוני סיוע: מי שמתקשה לממן את הליך הגירושין יכול לפנות לקבלת סיוע משפטי מהמדינה, בהתאם לקריטריונים של הכנסה ונכסים. הסיוע כולל ייצוג משפטי ללא עלות או בעלות מופחתת, כמו גם מימון אגרות. בנוסף, ישנם ארגונים ועמותות המציעים ליווי וסיוע משפטי למעוטי יכולת, לרבות בהליכי גירושין. חלקם מפנים לעורכי דין המוכנים לתת שירות בהתנדבות או במחירים נמוכים. תמיד כדאי לברר ולמצות את האפשרויות לקבלת עזרה.
- איסוף עצמאי של ראיות וחומר רלוונטי: חלק מהעלויות בהליך גירושין נובע מהצורך לאסוף ראיות, מסמכים ומידע שיוכיחו את הטענות של כל צד. במקום לשכור חוקרים פרטיים או מומחים שונים, אפשר לנסות ולעשות זאת באופן עצמאי.
עוד מילה על החשיבות של תמיכה רגשית
מלבד ההיבט הכלכלי, הליך גירושין ללא הסכמה הוא קשה ומתיש גם מבחינה רגשית ונפשית. לכן, חשוב מאוד לגייס מערכת תמיכה שתסייע בהתמודדות – בני משפחה, חברים קרובים ובמידת האפשר גם איש מקצוע כמו פסיכולוג או יועץ זוגי. לעיתים דווקא כשנתקלים בקשיים כלכליים נוטים להתעלם מההיבט הרגשי, הרבה בגלל העלות הכספית הגדולה של פגישות ייעוץ וטיפול עם פסיכולוגים, יועצים זוגיים ופסיכיאטרים. אך תמיכה נכונה יכולה לסייע רבות בצליחת המשבר ואך להוזיל אותו בהמשך הדרך בצורה עקיפה. אל תתביישו לבקש עזרה ולהסתמך על הקרובים לכם. זכרו שאתם לא לבד במערכה הזו.
סיכום
הליך גירושין הוא תהליך מאתגר ולא פשוט, במיוחד כשהמצב הכלכלי אינו משופר. יחד עם זאת, גם במציאות של קשיים פיננסיים ניתן לצלוח אותו בהצלחה, תוך התנהלות נבונה וחיפוש פתרונות יצירתיים. אז איך מתגרשים כשאין כסף? מנסים להגיע לפשרות ללא עזרת בית המשפט, שומרים על יחסים טובים ככל הניתן, מקצרים את הדיונים ואי ההסכמות, מוותרים על מומחים ובעלי מקצוע שאינם נחוצים או מבקשים סיוע מהמדינה. לעוד פרטים בנושא, פנו אלינו בפורטל מתגרשים חכם ונחזור אליכם בהקדם.