מסקר המנדטים ועד לזכות הבחירה: מושגים שחשוב להכיר לפני שיוצאים לבחירות

שוב אנחנו בדרך לקלפי ושוב הימין דומה לשמאל והשמאל רחוק ממה שהיה לפני עשרים שנה. כבר תקופה ממושכת שהבחירות בלב העניינים, כך שגם מי שניסה להישאר בצד מוצא את עצמו מתעדכן בשלל ההתרחשויות. אז בין אם אתם שייכים למחנה של הימין ובין אם אתם שייכים למחנה של השמאל, כדאי שתישארו מעודכנים. לרשותכם 10 מושגים מעולם הפוליטיקה שמומלץ להכיר, כך שבין אם תיקלעו לשיחה פוליטית בין בני המשפחה, ובין אם תשבו לראות מהדורת חדשות, תשלטו בשיחה הפולטית.

10 מונחים שיאפסו אותכם

  1. סקר מנדטים – לפני הבחירות כולם מנסים לנבא מה יהיה. מי יעבור את אחוז החסימה, מי יצליח להקים ממשלה, כמה מנדטים תשיג כל מפלגה וכדומה. סקר מנדטים מראה תמונת מצב כמה שיותר עדכנית וריאליסטית, כך שבאמצעות תוצאות הסקרים זוכים לנבא טוב יותר את התוצאות (אם כי תמיד יש הפתעות) ובהתאם לתכנן מהלכים משלימים. מהלכים כגון חבירה למפלגה אחרת, פרסום אג'נדה פוליטית, משיכה של מועמד מסוים וכדומה.

 

  1. זכות בחירה – אחת מזכויות הבסיס. על מנת להחזיק בזכות הבחירה כל שצריך לעשות זה להיות אזרח ישראלי כבן 18 שנה ומעלה, וזאת כל עוד בית המשפט לא שלל את הזכות.

 

  1. זכות הבחירה לכנסת – מגיל 21 ניתן להיבחר לכנסת, כל עוד ביום הגשת רשימת המועמדים נמצאים בגיל המתאים, וכל עוד לא נרשמה עבירת קלון.

 

  1. אחוז החסימה – מדובר בכמות הקולות המינימלית שמאפשרת להשיג ייצוג ברשות המחוקקת. כיום אחוז החסימה עומד על 3.25% (מסך הקולות הכשרים בבחירות), וזאת נכון משנת 2014 (לפני כן אחוז החסימה היה הרבה יותר נמוך – בשנת 2004 עמד רק על 2%). עוד נציין שמפלגה שעברה את אחוז החסימה אמורה לתפוס לפחות כ-3 מושבים.

 

 

  1. חלוקת מנדטים – אחת מהפעולות היותר מורכבות. בעיקרון מסכמים כמה קולות כשרים כל רשימת מועמדים קיבלה. לאחר מכן קובעים מהו אחוז החסימה (כ-3.25% מסך הקלות הכשרים), כאשר מפלגה שלא זכתה במספר הקולות הדרוש אינה לוקחת חלק בחלוקה. השלב הבא הוא לקבוע את מספר הקולות הכשרים של הרשימות שכן משתתפות בחלוקת המנדטים, כאשר סך הקולות הכשרים מינוס מספר הקולות הכשרים של עברו את אחוז החסימה (ולא לוקחות חלק בחלוקה) שווה ערך לסך הקולות הכשרים שלוקחים חלק בחלוקת המנדטים.

 

  1. לוביסט – כינוי לאדם שפועל מטעמה של מפלגה, מתוך מטרה להשפיע מבפנים על מהלכים פוליטיים.

 

  1. הסכם עודפים – הסכם עודפים מיועד רק למפלגות שחתמו על ההסכם עד כ-10 ימים לפני מועד הבחירות. לכאורה נועד להשיג מנדט נוסף, אך בין היתר נחתם גם כדי להימנע מביקורת חריפה, וזאת כי לרוב ההסכם נחתם בין מפלגות שמשתייכות לאותו מחנה. אותה מפלגה שמחזיקה במספר הקולות העודפים הגבוה ביותר זוכה לקבל את הקולות העודפים של המפלגה השנייה, עובדה שלרוב מסייעת לקבל מנדט נוסף. עם זאת, לא תמיד המהלך מתגלה ככדאי.

 

  1. פריימריז – בחירות מקדימות לבחירות הכלליות בכנסת. מטרת הפריימריז לבחור ראש ונציגים.

 

  1. מעטפות כפולות – מעטפות אלו נספרות בכנסת ונעשה בהן שימוש רק בקלפיות ובנסיבות מיוחדות. המטרה היא לאפשר לאנשים שאינם נמצאים בסמיכות לקלפיה שאליה שובצו ליישם את זכות ההצבעה. לצורך הדוגמה המצב מתאפשר עבור אזרחים שנמצאים בשליחות בחו"ל מטעם המדינה.

 

  1. פנקס הבוחרים – רשימה של בעלי זכות בחירה לכנסת – נוגע לכל מי שביום הבחירות מגיע לגיל 18. על הפנקס אחראי משרד הפנים והוא נסגר כ-54 ימים לפני מועד הבחירות.