אם יש משהו אחד שכנראה יסכימו עליו כל הקוראים בכל שלב, הוא שהדאגה של הורים לילדים שלהם היא דבר שאין לו גבולות ונראה שכל הורה יעשה הכל כדי שילדיו יחיו ברווחה ובאיכות חיים גבוהה. כאשר מדובר על בעיות וחוליים פיזיים, הפתרון הוא מוכר וברור. ניגשים אל קופת החולים בה מבוטחים הילדים, מוצאים את הרופא המתאים ומקבלים את הטיפול הרפואי לו נזקק הילד. לעומת זאת, כאשר מדובר על קשיים נפשיים, הסיוע לו אנו זכאים מקופות החולים זה משהו שהורים רבים כלל לא מודעים אליו, ובמדינת ישראל שהיא בלי שום ספק סיר לחץ לא קטן, זה בהחלט משהו שצריך לשנות. אם הילדים שלכם סובלים ממצוקות נפשיות שונות ובפרט מחרדה, אנו רוצים לעשות כאן מעט סדר בדברים ולהסביר מה מגיע לנו על פי חוק. בהצלחה ובברכת בריאות נפשית יציבה ואיתנה בכל ימות השנה!
מתי חשוב לגשת לטיפול?
לפני שנדבר על הזכויות השונות שלכם ההורים ושל הילדים שלכם כמובן, חשוב לומר כי חרדה אצל ילדים היא תופעה נורמלית ושכיחה ולכן לא צריך להילחץ אם זה קורה או לחשוב שמשהו לא בסדר או חריג. זכרו שהפוטנציאל לחרדות אצל ילדים הוא גדול מאד במדינה עם מצב בטחוני רעוע ובלי קשר זה משהו שיכול לקרות בגלל יחסים במשפחה, ציפיות מצד המורים ובית הספר, דינמיקה עם חברתית וכן הלאה. אם הילד מדווח בעצמו על חרדה או שאתם מזהים אצלו שינוי בהתנהגות, אל תהססו לגשת לגורם מקצועי לבדיקת המצב.
מה מגיע לפי חוק?
אלו הדברים שמגיעים לכל ילד על פי חוק:
אבחון וטיפול פסיכולוגי התפתחותי
ראשית כל חשוב להבין שכל ילד זכאי לאבחון מקצועי מקיף כדי להבין בדיוק ממה הוא סובל. מכאן והלאה, על פי מדיניות משרד הבריאות, זכאי כל ילד שאובחן כסובל מחרדה או מצב נפשי אחר לטיפול מקיף בבעיה.
טיפולים פרא רפואיים
יש לזכור כי חרדה אצל ילדים תבוא לידי ביטוי אצל כל אחד באופן אחר ולכן הטיפול גם יהיה שונה בכל מקרה. יש מקרים בהם יש צורך ברופא מומחה בנוירולוגית ילדים, טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור או טיפול פסיכולוגי. את הטיפולים ניתן לקבל דרך קופות החולים השונות.
טיפולים לילדי החינוך המיוחד
במקרה של ילדים עם צרכים מיוחדים, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מחרדה ולכן הם זכאים לטיפולים מיוחדים ומותאמים מקופות החולים, גם אם הם כבר מקבלים טיפולים דומים במסגרות החינוך המיוחד.
טיפולים רגשיים
טיפולים הנעשים על ידי פסיכולוגים או עובדים סוציאליים להם מטרות שונות בהתאם לכל מטופל. גם כאן יש זכאות לטיפולים הללו מקופות החולים.
מסגרות טיפול נפשי
יש מקרים בהם יש צורך ביותר מטיפולים נקודתיים ויש צורך במסגרת ולפעמים אפילו אשפוז. במקרים הללו ישנה כמובן זכאות כמו שישנה זכאות לאשפוז כאשר שוברים את הרגל לצורך העניין.
טיפולים משלימים
במקרים בהם יש צורך בטיפולים משלימים כמו הידרותרפיה, טיפול במוסיקה או טיפול באומנות – יש לבחון את הזכאות דרך הביטוחים המשלימים והמורחבים בקופות החולים השונות.
אל תתפשרו על מה שמגיע לילדים שלכם
על אף שחרדה היא משהו שלפעמים לא ניתן לראות בעיניים, אם היא לא מטופלת כראוי יש פוטנציאל אמיתי לקשיים בבגרות ולכן זה משהו שאסור להזניח ושיש לטפל בו מרגע בו הוא נותן את אותותיו לראשונה.
אם אתם מזהים משהו כזה אצל הילדים שלכם, גשו לאבחון שמגיע לכם בהקדם האפשרי.