בתי המשפט עוסקים בעשור האחרון בתיקים רבים שעוסקים באפליה על רקע מוצא. למעשה, רק בשנה שעברה פסק בית המשפט פיצוי לזוג בסך 20 אלף ₪ בעקבות סירוב של חברה למכור דירה. בני הזוג לא לבד, ואם חוויתם אפליה על רקע המוצא שלכם, חשוב להכיר את הזכויות.
אפליה על רקע מוצא: כך תממשו את זכותכם לקבלת פיצוי
בשנת 1988 נחקק חוק שווין הזדמנויות בעבודה שנחשב לאחד החוקים החשובים ביותר בענף התעסוקה. במסגרת החוק נאסר על מעסיק להפלות כל עובד על רקע מוצאו, דתו, לאום, השקפה, מעמד אישי ועוד. למרות החוק, נציבת שווין הזדמנויות בעבודה דיווחה כי בעשור החולף נרשם זינוק במספר העובדים שפנו לנציבות בעקבות אפילו אותה חוו לטענתם, כאשר 30% מהפניות הן מצד נשים בהיריון ואילו 68% מהנשים הגישו תלונות. בסה"כ ומאז הקמתה של הנציבות בשנת 2018 הוגשו 7,639 פניות. החוק חל על כל מעסיק עם מצבת עובדים של מעל לשישה אולם צריך להבין כי מעסיקים נדרשים לעמוד גם בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו שמטרתו היא להגן על כבודו וחירותו של אדם. לצערנו, בשל הזינוק במספר הפניות חשוב להבין כי במידה וחוויתם אפליה על רקע המוצא שלכם אתם בהחלט יכולים להגיש תלונה הן לנציבות והן לבתי המשפט שנוטים לראות בכובד ראש אירועים מסוג זה, ואף לפסוק לטובת התובעים. צריך להבין כי החשיפה לתביעה מהסוג הזה איננה שמורה רק לעסקים קטנים אלא אפילו לחברות ענק כמו פייסבוק. ביולי האחרון הוגשה תביעה נגד החברה בעקבות עובד אפו-אמריקאי שטען כי פייסבוק מפלה עובדים בעקבות מה שנטען כדפוס קבוע נגד עובדים אפרו-אמריקאיים. גם בישראל הוגשו תביעות נגד מעסיקים וארגונים, אולם בכדי להוביל למימוש זכויות מלא נדרש להבין לעומק את מרכיבי החוק כמו גם לבחון האם ישנן מספיק לראיות לצורך הגשת התביעה.
איסור אפליה – לא רק במקומות עבודה
חוק איסור הפליה הינו חוק חשוב שאוסר על שורה ארוכה של גורמים לגרום לאפליה, בין אם מדובר בעסקים שנותנים שירות, גופים ציבוריים, רשויות המדינה, מוסדות התרבות, חינוך ורווחה ועוד. גם מקומות בילוי נכללים גם הם באיסור אפליה. צריך לשים לב כי לעיתים האפליה מסתתרת מאחורי קריטריונים שונים, כפי שמתרחש במועדון לילה. כך לדוגמה, בינואר האחרון פסק בית המשפט כי תמחור שונה בין גברים ונשים הינו אסור, לפי חוק הפליה בשירותים ובמוצרים. במקרה שהתרחש בשנת 2018 נפסקו לטובת שני ערבים פיצוי בסך 71,000 ₪ לאחר שלא הוכנסו למועדון.
קבלת ייצוג משפטי בחינם
חלק מהעובדים כמו גם אזרחים אינם ממהרים להגיש תלונה בעקבות חשש מפני הוצאה כספית כבדה. עם זאת, האגודה לזכויות האזרח מעניקה לכל אזרח ייצוג משפטי בחינם. נוסף לכך, ישנן קליניקות משפטיות שמעניקות ייעוץ וייצוג בעלויות נוחות לציבור הרחב, כמו למשל שדולת הנשים שמעניקה סיוע לנשים שמעוניינות להגיש תביעה בעקבות הפליה שנגרמה להן כתוצאה מפיטורין במהלך היריון ועוד. שימו לב כי גם נציבות המדינה מספקת אפשרות להגשת תלונה, כאשר בחלק מהמקרים ניתן להימנע מהליכה לבית המשפט דרך קבלת פיצוי כספי בהליך של גישור.
לסיכום, הפליה מסוג זו אינה מקובלת מבחינה חוקית ואף ערכית. אל תחששו לנצל את הזכויות שלכם ולהגיש תביעה, הן לטובת פיצוי כספי אך גם לטובת הציבור. כל מקרה כזה מעלה את המודעות והרגישות הציבורית, ולמרות הזינוק בהיקף התלונות ניתן בהחלט לומר כי דווקא בעידן שבו הנגישות למידע כמו גם ייעוץ וייצוג משפטי גבוהה, כל אדם שחווה אפליה יכול לקבל מענה דרך בתי המשפט שנוטים לפסוק לטובת התובעים.