זכותכם לקבל סיוע: מהי גמלת סיעוד ומי זכאי לקבל אותה?

זקוקים לסיוע סיעודי? אם אתם מבוטחים במוסד לביטוח לאומי, שזהו כמובן ביטוח חובה, ייתכן שאתם זכאים לקבלת גמלת סיעוד. מה זה אומר בדיוק? מי זכאי לכך ומתי? חשוב לציין שלא מדובר בהכרח על סיוע כספי כפי שהמילה "גמלה" מרמזת, שכן קיימים סוגים נוספים של עזרה שניתנת במסגרת גמלת הסיעוד. בואו נראה במה מדובר בפועל.

מה היא גמלת סיעוד?

גמלת סיעוד היא סיוע קבוע אשר הזכאים לו מקבלים מדי חודש, לאחר שביקשו סיוע כזה מהמוסד לביטוח לאומי. מדובר על סיוע למבוגרים בלבד, וליתר דיוק לאנשים שהם לאחר גיל פרישה. הסיוע עצמו עשוי להיות בדמות תשלום חודשי קבוע או לחלופין סיוע ישיר בהתנהלות היומיומית, ובגלישה אל אתר פורטל סיעוד תוכלו למצוא מידע מפורט בנושא זה. גמלת סיעוד מחליפה מעבר למוסד סיעודי, ותודות לכך הקשיש ממשיך לשהות בסביבתו הנוחה והמוכרת ובקרבת המשפחה.

כיצד מקבלים גמלת סיעוד?

גמלת הסיעוד באה בניגוד להזנחת מושגחים, ויש ביכולתה לפצות על מקרים קשים אלה. כדי לקבל גמלת סיעוד, כפי שוודאי ניחשתם, יש להגיש בקשה מתאימה למוסד לביטוח לאומי. כעת ייבחנו תנאי זכאות בסיסיים, שאם עומדים בהם ניתן לשקול מתן סיוע כזה (ראו בהמשך את פירוט התנאים). המוסד לביטוח לאומי צריך לקבוע את מידת התלות של המבקש בסיוע, והסיוע ייקבע בהתאם לה. מידת התלות מוערכת באמצעות מבחן מיוחד שנקרא ADL או מבחן Activities of Daily Living – בדיקה בבית המבקש שמעריכה את יכולת התפקוד העצמאי שלו על פי כמה קריטריונים קבועים. המבחן מתבטא בניקוד שניתן ובהתאם לו נקבעת גמלת סיעוד ברמה מוגדרת – אחת מ-6 רמות אפשריות. הרכב הסיוע שמקבלים בפועל תלוי בבחירה של האדם מתוך אופני הסיוע שלהם הוא נמצא זכאי. כאמור, זה יכול להיות סיוע בתפקוד היומי, אך גם סיוע כספי.

 

 

התנאים הבסיסיים

כדי להיות זכאים לגמלת סיעוד יש לעמוד בתנאים בסיסיים, שכוללים:

  • גיל מתאים – להיות בגיל פרישה, אשר עומד כיום על 67 שנים ומעלה לגברים ועל 62 ומעלה לנשים.
  • תושבות ישראלית – על המבקש להיות תושב ישראל.
  • הכנסה מתאימה – הכנסה שלא עוברת רף מסוים, תוך התחשבות בשאלה האם מדובר באדם בודד או בזוג.
  • מגורים בבית או בדיור מוגן – ולא במוסד אשר ממומן ברובו בידי גוף ציבורי (כמו מוסד סיעודי).
  • אין גמלה דומה – תנאי נוסף הוא שאין לאדם גמלה מקבילה ממקור ממשלתי אחר.

כדאי לקחת בחשבון

נקודות חשובות נוספות בהקשר זה:

  • זכאות ניתנת לערעור – רמת הזכאות שנקבעה לכם ניתנת לשינוי, שכן ניתן לערער עליה אם אתם חושבים שהיא לא מספיק מייצגת.
  • שירותים אפשריים – כמה דוגמאות לשירותים שניתן לקבל: טיפול סיעודי בבית, משדר מצוקה, מוצרי ספיגה, שירותי כביסה וסיוע במימון מרכז יום למבוגרים.
  • חברות מורשות – השירותים ניתנים על ידי חברות סיעוד שמוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי לנושא זה.
  • בדיקה מחדש – אם חלו שינויים משמעותיים במצב הרפואי או הנפשי אשר משפיעים על התפקוד ניתן להעריך מחדש את המצב בעזרת ביצוע חוזר של מבחן התפקוד (ADL).

עוד על הטיפול הסיעודי בבית

טיפול סיעודי הוא אחד ההיבטים המורכבים יותר של הסיוע האפשרי. אם נמצאתם זכאים לקבלת טיפול סיעודי בבית יש לא מעט מה לדעת עליו, כמו למשל שבמצב כזה באפשרותכם לבחור לקבל גמלת סיעוד בדמות כסף שאיתו תשכרו מטפל באופן ישיר ולא דרך חברת סיעוד.

לסיכום

נושא גמלת הסיעוד הוא נושא חשוב ורגיש במיוחד לאנשים רבים, והוא מורכב ממגוון נושאים בפני עצמו. גמלת הסיעוד מסייעת לקשישים רבים ומקלה על חייהם בכל זמן נתון. אם הדבר עשוי להיות רלוונטי לכם או למישהו מקרוביכם, מומלץ שתפנו לבדיקת הזכויות שלכם ושלהם, כך שתוכלו לקבל בדיוק את מה שמגיע לכם.