ע"פ הערכות, מעל ל 320 אלף ילדים מאובחנים עם צרכים מיוחדים. רבים מהם מבקשים להשתלב בחברה, ואף מצליחים לעשות זאת במסגרת השירות הצבאי. כיצד הם עושים זאת? להלן הפרטים.
גיוס ילדים עם צרכים מיוחדים: זינוק+- במספר הפניות
בשנים האחרונות נרשם זינוק במספר הפניות של ילדים המאובחנים עם צרכים מיוחדים לטובת שירות בצבא. למעשה, אם בעשור החולף הצבא נמנע מגיוס ילדים עם צרכים מיוחדים בעקבות פטור קבוע, כיום ניתן להבחין בשינוי מגמה מצד גורמי הצבא, לא מעט בשל מחאה של אותם ילדים אשר החליטו שהמוגבלות שלהם איננה צריכה לעצור אותם מהשתלבות בחברה ובמסגרת שאותה עובר כמעט כל צעיר – המסגרת הצבאית. כחברה, אין ספק כי אנו מרוויחים משילוב של ילדים עם מוגבלות וזאת בשל המסירות העצומה של אותם ילדים כמו גם היכולת לתרום לצבא, במגוון תפקידים. כחלק מהמחמאה כמו גם האומץ של אותם ילדים ניתן בהחלט לומר כי אנו בפתחו של עידן חדש שמאפשר גם לילדים עם צרכים מיוחדים להשתלב בחברה. לכם כהורים יש את האפשרות לסייע לילדים להשתלב במסגרת הזו, וזאת באמצעות חקר רשת כמו גם שיחות עם הורים וילדים שהצליחו להתגבר על המכשולים. אנחנו עשינו את העבודה בשבילכם ולמעשה בדקנו את אתר צו ראשון שמהווה כר עצום של ידע בו ניתן להשתמש לטובת איתור של תפקידים כמו גם הבנה לגבי תהליך הגיוס, מתוך מטרה ליצור בסופו של דבר נתיב שבמסגרתו הילד יכול יהיה להתגייס ולשרת את המדינה בכבוד.
מה חשוב לדעת לגבי גיוס של ילדים עם צרכים מיוחדים?
הצבא החל להקים יחידות מיוחדות שכל תפקידן הוא לדאוג לכך כי ילדים המאובחנים עם צרכים מיוחדים ישתלבו במסגרת הצבאית, וזאת במסגרת תפקידים התואמים את היכולת שלהם. שימו לב כי במסגרת הגיוס ניתן להשתלב במערך המתנדבים של הצבא אשר נחשבים ככל החיים, כולל החובות והזכויות. לרוב, ילדים המאובחנים עם צרכים מיוחדים מקבלים פטור 21 הפוטר אותם משירות צבאי אולם הם יכולים בהחלט להשתלב במסגרת במידה והם בוחרים לעשות זאת. במידה וישנו פטור רפואי משך השירות הצבאי יימשך כ 24 חודשים, אולם בכדי שניתן יהיה להתחיל בהליך הגיוס נדרש להגיש ללשכת הגיוס את האבחונים של הילד לצד חוות דעת מצד רופא מומחה לגבי היכולת הקלינית והתפקודית, לצד הערכה פסיכולוגית וכן חוות דעת מצד הצוות החינוכי. עם זאת, חלק מהילדים יכולים להתגייס בהליך גיוס רגיל במידה והם מקבלים מגורמי הצבא פרופיל 45. ילדים אלו יעברו שיבוץ ע"פ צורכי הצבא ותוך שימת דגש על מהשתלבות למיצוי היכולות, כאשר לאורך הדרך הילד מקבל סיוע וליווי מצד גורמי הצבא כמו גם עמותות המתמחות בליווי של צעירים עם צרכים מיוחדים, מתוך מטרה לדאוג לתמיכה וליווי לכל אורך השירות וגם לאחריו.
מהם הפטורים אותם מקבלים?
מאחר שמדובר בצעירים עם לקויות ובמידה שנקבע כי הם יתנדבו לצבא הם לא נדרשים לבצע טירונות רגילה (שהיא רק חלק מסרגל רחב של סוגי טירונות). נוסף לכך, בעלי מוגבלות בצבא משרתים בתנאי יומיות בלבד כמו גם משרתים בסמוך לבית. זאת ועוד, התפקידים של מתנדבים כמו גם תפקידים סדירים כוללים מעל ל 70 תפקידים בתחומי הוראה והדרכה, שירות, אבחון כוח אדם, מקצועות המחשוב ועוד, אולם כלל התפקידים דורשים מיון קדם צבאי וכן בחינת הנתונים האישיים. המוגבלות בהחלט לא מהווה מעצור אלא להפך – קרש קפיצה לחברה, אותו ניתן ואף רצוי לבצע בעבור צעירים חדורי מוטיבציה ורצון.